Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Ще има ли нов министър на здравеопазването?

Преговорите за нов кабинет в този Парламент са в ход. Подкрепа за ново правителство вече заявиха от няколко партии. ГЕРБ първоначално moskov vaccineтвърдо заявяваше, че иска нови избори, но от вчера лидерите ѝ заговориха за 20% шанс за нов кабинет. Тези 20% до понеделник, като нищо могат да станат 100%. Ако се стигне до нов кабинет в този Парламент един от въпросите на договаряне между партиите неизбежно би бил за министъра на здравеопазването.
Какви са вариантите?
1. Сегашният министър Д-р Петър Москов може да остане. Той е харесван от Бойко Борисов и Валери Симеонов, вече има управленски опит, а и политиката на свиване на държавните разходи и концентрация на власт в администрацията, се харесва на политическите партии. Недостатък на Москов е, че постепенно се превърна в най-мразения здравен министър и това може да има значение за подкрепящите партии при бъдещи извънредни или редовни парламентарни избори. Освен това, обвиненията за ваксините могат да станата огромен и нерешим за самото управление проблем в близко бъдеще.
2. На мястото на Москов може да седне някой от заместниците му. Малко вероятно е, защото всеки от тях носи негативите на управлението и ако ще се търси само приемственост, то по-логично е да си остане Москов.
3. На мястото на Москов може да отиде друг от реформаторския блок – например депутата от ДБГ доц. Шишков. Тук ще се изчислява кой ще влезе в парламента на мястото на Шишков и кой ще излезе, когато Москов се върне, за да не се намали мнозинството. Това изглежда не е решаващо, защото формално подкрепата на новото Правителство, като нищо може да е по-голяма по брой депутати, от тази на сегашния кабинет при избирането му преди две години. Шишков или друг от РБ с подобна характеристика, може да демонстрира хем приемственост, хем промяна, поне за известно време.
4. Председателят на БЛС винаги стои като вариант за министър. Сегашният, д-р Грозев е близък до средите на ГЕРБ, така че, ако не се нарушават някакви коалиционни баланси или са договорени нови такива, Грозев е напълно възможна кандидатура. Подобна на него възможна кандидатура е и тази на бившия Председател на БЛС, д-р Райчинов.  
5. Разбира се, при условие, че ресорите се предоговорят между коалиционните партньори, в сметките влиза Председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ д-р Дариткова. В първото Правителство на Борисов, Д. Атанасова от шеф на здравната комисия, стана министър, тя също би могла да се включи. ГЕРБ би могъл да посочи и д-р Комитов – Управителя на НЗОК, а на негово място да избере друг, но това е по-малко вероятно, освен ако не е в търсене на друг баланс.
6. Възможно е в процеса на преговори ресора да отиде в Патриотичния фронт, които като че ли този път са готови открито да участват във властта. потенциални кандидати за министър на здравеопазването от там са Д. Байрактаров, който макар да не е лекар е много активен по здравните теми и също така доц. Султанка Петрова, също член на здравната комисия.    
7. Потенциални кандидати в такива случаи са и директори на държавни болници, макар че по правило отказват и предпочитат да си управляват лечебното заведение.
8. Кандидати винаги е имало и винаги ще има. Никой не знае, дали Борисов няма да срещне някой на моста или на бензиностанцията.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 91%

Вятър: 35.40 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»