Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

А сега накъде?

През 2017 България ще има не един, не двама, а трима министри на здравеопазването. Единият – в оставка ще министерства до към края на януари, другият - stoichoслужебен за два месеца и после трети – редовен, не се знае до кога. Може служебният и редовният да са един и същи човек, но по-вероятно е да не е. Любопитно е да видим дали ще има нови имена или ще заложат на вече минали през властта. Далеч по-важно е обаче, каква политика ще се следва.  „Десният” Москов водеше откровено лява политика.
Въвеждането на лимити на болниците, задължителната Национална здравна карта, забраната за сключване на договори с нови лечебни заведения, въведеното изискване за съгласуване на инвестиционно намерение за нови болници, централизацията на доставките за лекарства, засилването на регулаторните и контролните правомощия на администрацията са само най-ярките примери. Москов и контролираната от него администрация, водеше необявена война срещу всяка частна структура и частна инициатива. Примери колкото искаш – във Видин, в Стара Загора, в София, в Русе, в Плевен и къде ли още не.  Правителството бламира собствения си закон за приватизация на държавните болници. За махане на монополите официално така и не стана дума. Някои от идеите – за еднакво заплащане според специалността, трудовия стаж и вида на болницата не се осъществиха. Засега.
Следващите министри могат да го направят. Заявка вече има. За да затворим кръга и да се върнем, там откъдето тръгнахме през 1998 година, остава само да се национализират частните лечебни заведения или ако не веднага, то на първо време да им се прекратят договорите с НЗОК. И за това има заявки.
Такъв тип политика не е непременно лоша за всички. Напротив тя е желана от повечето лица заемащи властови или близки до властта позиции. Властта да се разпределят пари, да се дават и отнемат права, създава отлични възможности за бързи печалби. С малко медийна пропаганда, такава политика може да се представи като правилна и в интерес на населението.
Такава политика, обаче никога не е в интерес на добрите лекари и медицински персонал. При нея успехът зависи от близостта до властта, а не от способностите и уменията, защото важна е оценката на властта, а не оценката на потребителя.
Такава политика никога не е в интерес на пациента. Той не може да се възползва от предимствата на конкуренцията между доставчиците на медицински услуги. Здравната система не зависи от него и затова никой не се интересува от това дали е доволен или не.
Такава политика никога не е в интерес и на осигуряващите се. Макар да плащат здравни вноски, те по никакъв начин не могат да влияят на разпределянето им. Могат само да плащат.
Политиката на единоначалие и централизация е винаги по-лесна. Подходящите условия за нея са:
наличие на голяма по обем държавна собственост, наличие на монополи, неработеща съдебна система и подкупни медии. Наличието на деморализацията на обществото и отсъствието на демократична традиция правят почти невъзможно какъвто и да е друг подход, освен командно-административния.
Добрата новина тук е, че все пак всичко зависи от хората. Гражданите могат да накарат властта да се грижи за общото благо.
Не е и лесно. Не става с революции през няколко години. Не става и с назначаването или избирането на месия.
Изискват се ежедневни усилия от всички, при това не в рамките на  някакъв „преход”, а непрекъснато. Поколение след поколение.
Д-р Стойчо Кацаров

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»