3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

МЗ и НЗОК пак потъпкаха закона

Време е прокуратурата да се намеси
prosecutorОт Интернет страницата на НЗОК научаваме, че на 20 януари е проведено заседание на НС на НЗОК. Взето е следното решение:  Приема направеното предложение на „УМБАЛ – Русе“  АД, гр. Русе да се предостави възможност за сключване на допълнително споразумение за оказване на медицинска помощ по клинични пътеки No 17, 18, 19.1, 20, 24, 25, 26 и 28, във връзка с подобряване на достъпа на пациентите до високоспециализирана медицинска помощ и съгласно решение от проведено заседание на 20 януари 2017 г. на Националната комисия за изработване на Националната здравна карта.
Следователно без това решение по здравната карта, УМБАЛ Русе не би могла да сключи договор за  клинични пътеки No 17, 18, 19.1, 20, 24, 25, 26 и 28, иначе защо Националната комисия ще се събира изобщо.Пациентите чакат по няколко месеца да получат протокол за лекарства от НЗОК или формуляр за лечение в чужбина. За договора с една болница, обаче не се чака и един ден. Проблемът не е в това.
Да видим за какво става дума. Въпросните клинични пътеки са до една от пакета инвазивна кардиология. В град Русе има два ангиографа и две клиники за инвазивна кардиология и двете частни. Преди приемането на Национална здравна карта в Област Русе е имало 15 легла 2-ро ниво и 121 легла 3-то ниво на компетентност  кардиологични легла.
Според приетата Национална здравна карта общият брой на кардиологичните легла се намалява с 16, като се разпределят 30-50-40 по нивата на компетентност. Този максимален брой легла е определен „според потребностите” – население, заболеваемост, демографска характеристика и др. Помните ли?
Въпреки, че в област Русе, според Националната здравна карта не само няма нужда от още легла за инвазивна кардиология, но съществуващите трябва да бъдат намалени, тогавашния министър Москов решава да купи (с нашите, не с неговите пари) още един ангиограф и да разкрие ново отделение по инвазивна кардиология в МБАЛ Русе.
На болницата е издадено разрешение за новата дейност, въпреки, че не отговаря на утвърдената от Министерския съвет национална здравна карта. НЗОК, обаче отказва да сключи договор с болницата, заради забраната в ЗБНЗОК, според която не може да се сключва договор за нова дейност в същата година, в която е издадено разрешението. 2016 година минава и тази пречка отпада.
Остава, обаче другата. Според чл. 34а на закона за лечебните заведения, ако броят легла е по-висок от този в здравната карта, НЗОК сключва договори само за част от леглата, но не повече от максималния брой, определени според потребностите.
За това, Москов светкавично свиква Националната комисия за здравната карта и комисарите светкавично вземат решение за актуализация.
Не ни е известно през месец януари 2017 година да е станала драматична промяна в броя на населението, заболеваемостта и демографската характеристика на населението, което да изисква спешна промяна в броя на леглата за инвазивна кардиология. Ако на някой е известна, моля да съобщи. как тогава се промениха потребностите? Какво зилиза, че потребностите са такива, каквито каже Москов. Но това вече не са правила, не е закон. Това е произвол, който поне на хартия (би трябвало да) се преследва и наказва от закона.   
Москов прави и друго нарушение на закона – няма решение на областната комисия. Последната изобщо не е свиквана, а според закона, актуализацията се извършва по начина и реда по, който е приета здравната карта.
За да влезе в сила това решение на комисията, трябва да бъде прието и Постановление на Министерския съвет, така както се приема Националната здравната карта. Такова постановление, обаче няма, а както изглежда няма и да има.
При липса на Постановление на МС, светкавичното решение на Надзорният съвет на НЗОК  да се сключи договор с МБАЛ Русе за пътеките по инвазивна кардиология също е незаконно, защото Националната здравна карта официално не е изменена.
Най-страшното в случая е това, че един куп хора заемащи високи държавни постове – министри, заместник министри, членове на национални комисии и надзорни съвети вземат очевидно и абсолютно притовозаконно решение без да се замислят и без дори един от тях да възрази. Всички те, очевидно се мислят, че са над закона. Че могат да го нарушават както си искат в собствен или чужд интерес.
Това не е първото незаконно решение на МЗ и НЗОК. Само през последния месец, Надзорният съвет на НЗОК взе поне четири незаконни решения – едно за лимитите за декември, едно за лекарствата без отстъпка, едно за лимитите за 2017 и сега за МБАЛ Русе. Време е прокуратурата да се намеси. Тук имунитети няма, а обстоятелството, че някои от органите са колективни, не освобождава членовете им от наказателна отговорност.  
Маркирана като Здравна карта Москов

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»