Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Лимитът на направления може да е и у пациентите

Ключов въпрос на организацията на здравната система и в частност на извънболничната помощ е кой притежава и разпределя направленията за прегледи и кацаров2изследвания. Самите направления са документ със сложен състав – те имат медицинска и финансова страна. По отношение на медицинската част, само лекарят може да извърши насочването. По отношение на финансовата, обаче направленията могат да се контролират и от самите пациенти. Сега, в своята съвкупност, те са основно в общопрактикуващите лекари в голямата си част и с някои ограничения в лекарите специалисти от извънболничната помощ. За някои изследвания се изисква и разрешение от НЗОК. Част от прегледите, например профилактичните и диспансерните се извършват без направление.
При стоматологичната помощ пакетът от услуги е изцяло у пациента. Това е така от самото създаване на НЗОК – има натрупан огромен опит. Повечето застрахователни компании също оперират с индивидуален пакет. И в двата случая лимитът на прегледи, изследвания и лечение се контролира от самия пациент.
Прехвърлянето на всички направления от извънболничната медицинска помощ у пациента не е невъзможна задача, но не е и лесна. Моделът на солидарност лесно може да се счупи.
При профилактичните и диспансерните прегледи този риск не съществува – те така или иначе са изчислени, като обем и цена. Няма проблем отчитането на тези прегледи да се организира по модела на стоматологичната помощ. Това ще направи по-отговорни и пациентите и изпълнителите, а самите прегледи ще станат по-ефективни.

Коментари   

+1 #5 123 15-02-2017 10:43
И не пишете,че това било трудно, напротив - лесно е, но е нежелано.
Цитиране
+1 #4 123 15-02-2017 10:41
С това тръгна Москов,но когато го "светнаха" какъв ресурс ще трябва да разпредели на пациентите за направления и изследвания при остри и хронични без диспансеризация прегледи, набързо се отказа под угрозата да бъде линчуван за лимит от порядъка на половин направление годишно и 6 лева за изследвания на пациент! Този здравноосигурит елен модел е продънен и логически и финансово,а пациентите ще са И отговорни за собственото си здраве само,ако лимитите са у тях. Това задължително ще премине обаче през плащане на преглед,а не на капитация, лимит в посещенията за календарна година и въвеждане на втори стълб на осигуряване, в който държавата няма да си позволява да пипа парите на пациентите от застраховки. Последното никоя институция не иска да загуби!
Цитиране
+1 #3 todorov 14-02-2017 08:56
модела на солидарност е винаги финансов, така , че само профилактичните и диспансерните да извадиш, и да предвидиш ресурс за всеки пациент, т.е индивидуален ресурс, който да не е в общ
ия рег . стандарт на ОПЛ или СИМП си свършил 1.4 от работата, което не е малко
Цитиране
0 #2 Диана Събева 14-02-2017 07:29
Какво ще се промени на практика?
Цитиране
0 #1 Диана Събева 14-02-2017 07:28
Какво на практика ще се промени?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно слънчево

30°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 28%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»