Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Още за правата ни, ако сме увредени от неправилно лечение

Повод да припомним правата и отговорностите на участниците в лечбнеия процес даде един репортаж. След операция в болница Света Марина в Плевен е Doktorзабравено чуждо тяло в гърлото на пациент. Жената е развила инфекция. Оперирана повторно в Испания. „Оперираха ме и ми казаха, че при предната операция са забравили марля и се е получило инфекция”, казва пациентката пред Нова телевизия. Лекарите от болница Света Марина признават за грешката и поднасят извиненията си.
Какви права имат пациентите в такива случаи? Може да приеме извиненията и случаят да приключи. Може и да потърси отговорност.
Отговорността на лекаря и/или на болницата може да бъде ангажирана в три направления: Административна, Наказателна и Граждански.
При увреждащи действия от етичен характер, пациентът може да подаде жалба до етичната комисия на регионалната колегия на съсловната организация. Етичната комисия е длъжна да се произнесе в 30-дневен срок.
При неудовлетвореност от проведеното лечение, независимо от характера, може да се подаде жалба до ИАМО. Агенцията извършва проверка и при установяване на нарушения може да наложи имуществена санкция – глоба на физическото или юридическото лице. В случаите, когато лечението е по линия на НЗОК, може да се подаде жалба до съответната РЗОК.
Административните дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълни задълженията си, записани в закон или подзаконов нормативен акт.
Пред Административния съд може да се оспорват индивидуални административни актове, общи административни актове, подзаконови нормативни актове или отказът на административния орган да издаде такива.
Тези дела се водят пред съответния административен съд, пред който се подава жалба, срещу действие или бездействие на административен орган. Срокът за подаване на такава жалба е 14 дни след датата на научаване на оспорваното действие. Жалбата може да се подаде чрез административния орган или направо в административния съд. Съдебната такса за такива дела е 10 лева за физически лица и 50 лева за юридически лица. Решението на Административния съд може да се обжалва пред Върховния административен съд. Производството е двуинстанционно и Решението на ВАС е окончателно. При загубва на делото жалбоподателят може да бъде осъден да плати разноските на административния орган. В сложни казуси, съдът може да назначи експертиза, за която се заплаща отделно.
Специфичен пример за такива дела са тези срещу откази за лечение в чужбина, издадени от НЗОК, МЗ или ЦФЛД. Те се водят по реда на Административно процесуалния кодекс и на базата на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.
Наказателни дела се водят, тогава когато има основателни съмнения за извършено престъпление. Такива съмнения може да възникнат, например, когато болен не е лекуван правилно и в резултата на това е починал или са настъпили трайни необратими промени в неговото физическо или психическо състояние. В такива случаи се подава тъжба до съответната прокуратура. Прокурорът може да откаже образуване на предварително производство или да започне такова. Отказът може да се обжалва пред горестоящата прокуратура. След приключване на предварителното производство, Прокурорът повдига обвинение срещу виновните лица и внася делото в съда. Жалбоподателят може да се включи в делото като частен обвинител, като предяви отделна претенция за обезщетение за нанесените му материални и нематериални вреди. В тези производства не се дължи държавна такса. Претенцията за нанесени вреди може да се предяви и след приключване на наказателния процес в отделен граждански процес. В този случай се дължи държавна такса.
Гражданските дела се водят по реда на Гражданския процесуален кодекс, на базата на Закона за задълженията и договорите. Претендира се обезщетение за нанесени неимуществени и/ или имуществени вреди. Исковата молба се подава от увреденото лице, което може да бъде самия потърпевш или негови роднини и наследници, ако той е починал. Това са случаи, в които пациентът е бил увреден по време на лечението, но няма достатъчно основания за търсене на наказателна отговорност.
Лекарят (лечебното заведение) има задължението по силата на закона да не вреди. Той е длъжен да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните, общоприети достижения на медицинската наука и практика. При всяко отклонение от тези задължения, което води до неблагоприятни последици за болния може да се претендира обезщетение за нанесени вреди. Предпоставки за успешния изход от такова дело са наличие на следните елементи: 1. Неправомерно поведение на лекаря (лечебното заведение), което може да бъде бездействие, погрешна диагноза, неправилно лечение и др. 2. Нанесена вреда на болния - неизлекуване, влошаване на състоянието, развитие на допълнително заболяване и др. 3. Причинно-следствена връзка между двете - увредата да е следствие на неправомерното действие.
Делата могат да се водят срещу отделен лекар или срещу лечебното заведение. Във втория случай не е необходимо да се доказва конкретната вина на отделния лекар.
При всички случаи на граждански дела се дължи държавна такса, която е 4% от размера на иска за обезщетение. Допълнителни разходи трябва да се предвидят за съдебно-медицинска експертиза, каквато се налага в повечето случаи. Разноските за адвокат са по договаряне, като не могат да бъдат по-малки от минималната тарифа, определена с наредба.
Когато ищецът е лице с ниски доходи, може да поиска от съда да бъде освободен от такси и разноски, като в случая се подава Декларация по образец. Съдът преценява за всеки отделен случай по справедливост. В такива случаи ищецът може да поиска от съда да му назначи и служебен адвокат, чиито разноски се заплащат от Бюрото за правна помощ.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»