Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

Фалшивите новини не винаги са безплатни

Без да иска или нарочно Ахмед Моллов от Пещера събрал 120 хиляди лева за трансплантация на бъбрек.
molloviВсичко започва с журналистически репортаж, целящ да подпомогне събиране на средства за трансплантация на бъбрек на г-н Моллов в Турция. Публикувана е банкова сметка.
В репортажа преднамерено или от незнание се споменава, че преди години, Моллов бил извикан за трансплантация, но отстъпил мястото си на 14-годишно момче. Медиите широко отразяват саможертвата на бедния човек от Пещера. Съпругата му, Кери Моллова потвърждава със сълзи на очи, тя самата щяла да стане донор за трансплантацията.  
Това предизвиква вълна от съчувствие и за няколко дни семейство Моллови събира 120 хиляди лева за трансплантацията на бъбрека – много повече от нужните 36 хиляди лева.
Няколко дни по-късно ставя ясно, че историята на Ахмед Моллов е фалшива.  
По данни на ИАТ, Моллов никога не е викан за трансплантация. По това време не е извършена трансплантация на 14 годишно момче. Трансплантация на 14 годишно момче изобщо не е извършвана в България.
Ахмед няма как „да отстъпи ред”, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации. Ако те попаднат сред потенциални реципиенти при конкретна донорска ситуация, първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него.
Накрая, Ахмед няма как да знае, че има друг пациент, който е подходящ да получи бъбрек от донор, защото тази информация не е достъпна до никой, извън служителите на ИАТ и то само тези, които имат достъп до регистъра.
Близките на Моллов, отказват да коментират становището на Агенцията по трансплантации. Дъщеря му Фекрие казала, „Ако не ни вярвате, изтеглете си парите”. Само, че парите вече не могат да бъдат изтеглени.
Самият Моллов казал, че „Ако останат доста пари щял да ги дари на друг като него.”
Формално Моллов може да прави каквото си иска с парите. Според Директора на ИАТ Моллови може да са се объркали. Възможно е, ама е съмнително. Защо човек дето се объркал ще отказва коментар?
Моллови изглеждат доста информирани за хора, които толкова лесно се объркват. Те с знаели например, че в България няма опит с трансплантации на бъбрек на хора с различни кръвни групи. Намерили са контакт с болница в Турция, уговорили са приемането му и сумата, необходима за извършване на трансплантацията.
Това не е коментар фалшива история. Това е коментар за лековерието. Това е коментар най-вече за (без) отговорността на медии и журналисти.
Както се вижда фабрикуването и разпространението на фалшиви новини може да има последици.
Събирането на пари, заради фалшивата история, дори не е най-важната последица. Ахмед може наистина да дари остатъка от събраната сума на нуждаещи се. Ще видим.
Не само дарителите, но всички други разбраха, че призивите да се дарява за лечение може да са фалшиви, дори, когато са разпространени от много медии. От агенцията по трансплантация уточняват, че информацията за липсата на такъв случай е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите. Никоя медия не си направи труда да провери, нито дори да прочете съобщението на ИАТ. Всички бързат да са първи. Няма значение дали новината е истина или не.
Всички знаят приказката за лъжливото овчарче. Лека полека, хората ще се научат да не вярват безрезервно на медиите. Ще разберат, че „щом са го казали по телевизията” не значи че е вярно. Ще спрат, обаче и да даряват, да изпитват състрадание към болните и нуждаещите се. А това е най-тежката последица от фалшивите новини.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Облачно
  22 Фев 2018 7°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»