Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

Хората с увреждания в България са толкова, колкото са в другите страни

invalidНапоследък все по-често политици говорят за това, че твърде много хора в България получават пенсии за инвалидност. Инвалидите у нас били десет пъти повече от инвалидите в Европа. Намалението на инвалидните пенсии ще даде необходимите средства за увеличаване на минималните пенсии. ТЕЛК комисиите трябвало да преминат към НОИ, за да се намали броя на инвалидните пенсии е записано в „Приоритети за управление” 2017-2021.  
Тази концепция не е вярна. Броят на инвалидите в България е съпоставим с броя на инвалидите в другите страни. Числата не лъжат. Данните са на Евростат.
Според тях през 2012, хората с увреждания в България са 13,5%. Средно в Европа са 12.8%. В Белгия са 15.2%, в Германия 16.9%, а в Дания 18.2%. Всеки може да ги види тук.
Според данните на НОИ към 31.12.2016 година броят на отпуснатите пенсии за инвалидност е точно 455 124, което е 6,4% от населението. Данните са достъпни тук.
С удължаването на живота и застаряването на населението, броят на хората с увреждания обективно ще расте.
Чисто статистически миграцията на младата и активна част от населението увеличава процента на хората с увреждания, като част от населението.
Преминаването на ТЕЛК комисиите към администрацията на НОИ само по себе си няма да промени нищо в освидетелстването. От друга страна каквито и промени на методиката за оценка да се направят, броят на пенсиите за инвалидност не може да се промени съществено, защото той и сега е под средното ниво в Европа.
Очакванията с промени в медицинската експертиза да се спестят между 300 милиона и 1 милиард лева годишно, с които да се финансира нарастването на пенсиите за прослужено време са нереалистични.
Такива пари няма. Сигурно има немалко хора, които незаслужено получават инвалидни пенсии. Статистически погледнато, обаче броят на хората, които отговарят на условията за получаване на пенсия за инвалидност е по-голям от броя на тези, които реално получават такава в момента. Да не говорим за размера на инвалидните пенсии и инреграционните добавки, които у нас са символични в сравнение с развитите страни.
Общата сума, отделяна за интеграция на хората с увреждания, в това число пенсии за инвалидност ще нараства, няма да намалява.
Маркирана като ТЕЛК реформа увреда

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 88%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  22 Фев 2018 7°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»