Вход

Ново двайсе! Цялата страна е на път да остане без достъп до ортопедия и травматология

protesisБългарският лекарски съюз реагира остро на поредната глупост(извиняваме се за израза, но това е най-меко казано) на здравната каса, която е на път да остави хората от цялата страна без достъп до ортопедия и травматология. В писмото на съсловната организация до Управителя на НЗОК се изразява „недоумение от разпространението на списъка с конкретни лекари, които могат да извършват медицински процедури по две пътеки.”

Става дум за сключване на договори на болниците с НЗОК по Клинични пътеки 217.2 и 217.3, по които се извършват операции при счупване на таза и долните крайници или протезиране на тазобедрена и колянна става.
С новия НРД 2017 са въведени бланкетно допълнителни изисквания ортопедите да имат
Сертификат за остеодензитометрия?!? Лечебното заведение може да няма остеодензитометър, но ортопедите трябва да имат сертификат за работа с такъв, макар изследването да не им е необходимо за 99% от пациентите.
Абсурдът стигна връхна точка в случай, в който директор на РЗОК отказа договор на областна болница, която има остеодензитометър и рентгенолози сертифицирани за работа с него, но няма ортопед със сертификат за остеодензитометрия. В същото време друга РЗОК сключва договор с болница, в която въобще няма остеодензитометър, но има ортопед със сертификат?!?
Другото ново изискване за „Сертификат” е близо до световния рекорд. То е сертификат „за открито наместване на счупени кости на долния крайник, тазова и ацетабуларна хирургия”. Лекар с призната специалност по ортопедия и травматология няма право да намества счупени кости, ако няма сертификат. Остава да му поискат и сертификат за снемане на анамнеза от пациента. Както е тръгнало и това ще стане.
А сега черешката на тортата. Понеже никой в България не е издавал до сега сертификат за наместване на счупена кост, луксация, тазова и ацетабуларна хирургия, Председателят на Българското ортопедично-травматологична асоциация (БОТА) проф. Асен Балтов (бел. ред. сега и директор на Пирогов), изпратил писмо на д-р Глинка Комитов със списък от 8 (осем) лекари, които били „сертфицирани за тазова и ацетабуларна хирургия по клинични пътеки 217,2 и 217.3.
С писмо от 5 май, д-р Глинка Комитов препраща писмото на проф. Балтов до всички директори на РЗОК, указвайки им, че трябва да сключат договори по двете клинични пътеки само с болниците, в които работят осемте лекари.
Видно от кореспонденцията самите „сертификати” не са приложени, няма и никаква информация, кой и кога е „сертифицирал” осемте лекари, в кое учебно заведение и в коя държава, след като нито един от медицинските университети в нашата страна не е издавал такива сертификати до преди един месец. Проф. Балтов би могъл да изпрати списък както с 8 така и с 80 лекари или само със себе си ако иска.    
В писмото на лекарския съюз до Г. Комитов се обръща внимание на факта, че правото на лекарите да изпълняват определени медицински дейности, е нормативно регламентирано, т. е., ако се изисква допълнителна квалификация, тя се доказва със съответен документ, а не с писмо от непарвителствена организация, каквато е БОТА.
За въвеждане на тези нови изисквания НЗОК и БОТА черпят вдъхновение от приетия в края на миналата година нов Медицински стандарт по ортопедия и травматология. Самият стандарт е написан по познатия нескопосан начин и има за цел преди всичко административно да ограничи конкуренцията и да пренасочи парите на НЗОК към няколко болници(осем както се разбра). Понеже е написан нескопосано обаче, той може да послужи за вдъхновение, но не и за правно основание за въвеждане на посоченото сертифициране. Това, освен всичко друго прави действията на касата и незаконни.
Тези незаконни действия ще облагодетелства няколко лекари и болници и ще направят на маймуни(дано да се разминат само с това) хиляди пациенти в цялата страна.
Защо бе хора? Оставете ни поне един ден на мира.

Маркирана като БЛС НЗОК НРД

Коментари   

+5 #6 Др 02-06-2017 08:10
Донке, пишеш глупости. От опит мога да кажа, че примера с Германия е неадекватен. Всяко администриране от подобен тип е идиотско.
Цитиране
-5 #5 Донка 02-06-2017 04:55
Конкретният случай може би е идиотски,но парите са малко и свободната конкуренция е невъзможна. Болниците от 360 трябва да се намалят на 200, поне тези що работят с касата и те нека се конкурират. Друг път няма някой преброил 27 ортопеди в София представете си такова нещо няма в нормалния свят като Германия например ако накарат немци да направят здравна карта на България ще има 140 болници максимум
Цитиране
-10 #4 Guest 01-06-2017 18:58
На този сайт само се реве. Не разбирам кой е дал право на този център ЦЗПП да се счита за корифей във всички области. А някой реши да въведе малко ред и настава вой олеле, хайде стига чели недочели, наистина прекалявате.
Цитиране
+5 #3 ВМА 01-06-2017 15:18
Университетите си правят добри парички от тези сертификати - само един подпис от ректора. Най-голрмия т-ш-к, обаче е ВМА. Там "ректора" е и "директор" на болницата и се сертифицира сам себе си.
Цитиране
+12 #2 Др 01-06-2017 07:57
Няма по- порочно нещо от тъпите сертификати. В университетскит е клиники си ги раздават като хартийки без реално обучение. Докато работех в такава имам издадени за работа с апарати, които не знам как да пусна. Служат и за изнудване на колегите в периферията за едни пари за курс.
Цитиране
+8 #1 Guest 31-05-2017 18:42
Вероятно четирима от осемте имат сертификат само за дясна тазобедрена става, с другите са тесни специалисти по лявата.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови