Прикриването на заразна болест се наказва от закона

Предаване на Господари на ефира разказва история, в която пациент дарява кръв и при изследването ѝ се установява, че същият е болен от сифилис. Никой обаче не си прави труда да го информира. Служител на Националния център по трансфузионна хематология казва, че няма нормативно задължение да съобщава диагнозата на когото...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

„Само” мотиви нямало

maduroНякои недоволни от отмяната на медицинските стандарти обичат да казват, че видите ли съдът ги отменял „само”, заради липсата на мотиви. Подобна теза е разбираема за политици, защото търсят някакъв аргумент да защита неудачните си решения и е обяснима за някои медици, поради липса на съответни познания и образование и желание да защитят личен интерес. Юристите би трябвало да са наясно, даже и тези по „медицинско право”. Повтарянето на една лъжа многократно, води до там, че същата да започне да се възприема като истина. За това лъжите трябва да се опровергават, а невежеството да се разобличава, колкото и тягостно, изнурително и банално да изглежда.

Факт е, че в последната година – две, съдът отмени редица нормативните актове в сферата на здравеопазването – наредби на министъра на здравеопазването, наредби, решения и Постановления на Министерския съвет. В някои случаи, какъвто беше този с пръстовите отпечатъци, текстът от наредбата е отменен, заради липса на компетентност, в други случаи, заради това, че актът не е обнародван, какъвто е случая с Националната здравна карта.
В други случаи, както е с повечето медицински стандарти, съдът отменя наредбите заради, това, че са приети в нарушение на изискванията на два закона – Закона за нормативните актове и Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол над стопанската дейност(ЗОАРАКСД).
Законът изисква при приемането на наредба, държавният орган да посочи, какво налага нейното приемане, какви са целите на наредбата, какви са очакваните резултати, какви финансови средства ще изисква прилагането и дали съответства на правото на Европейския съюз. Отделно от това, тъй като лечебните заведения са търговски дружества, а дейността им е стопанска, законът изисква при приемането на такива наредби, да се извършва и икономическа оценка, как новият акт ще въздейства на стопанската дейност – на заетите в сектора, на заплатите в сектора, на конкуренцията и пр..
Законът изисква всички тези неща, наречени общо „Мотиви” да бъдат изложени публично за обществено обсъждане, заедно с текста на самия нормативен акт. Преценката на мотивите от страна на съда е преценка на законността на акта. Не е работа и не следва да се очаква от съда да преценява колко точно легла трябва да има болницата, а да прецени дали определянето на броя им с наредбата е направено при спазване на процедурите и ограниченията на закона. По мотивите на наредбата съдът преценява също дали съдържанието и съответства или не на целта на закона.
Да се издаде нормативен акт без мотиви е все едно съдът да вкара някого в затвора без да му без да мотивира присъдата си.
Ето защо да се отрича, омаловажава или подценява липсата на обосновка защо се приема една наредба, какви цели се преследват, какви са очакваните резултати, дали съответства на правото в ЕС и как ще се отрази на стопанската дейност, означава да се омаловажава, подценява и отрича правовата държава.
Това означава да се отрича разделението на властите и възможността съдебната власт да осъществява контрол над изпълнителната власт.       
В повечето случаи, тези които говорят, че съдът отменил акта „само заради мотивите” едва ли разбират, че са станали апологети на тоталитарната държава, защото само в тоталитарните държави, властта може да се упражнява без мотиви и обяснения, а съдът не може да контролира актовете на диктатора, защото му е подчинен.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Облачно
  25 Мар 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»