Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Майтап. Отменят наредба и издават същата.

TELKНа 6 април 2017 година, МЗ е публикувало на Портала за обществени консултации проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на „нова” наредба за Медицинската експертиза.
Проектът на постановление на Министерския съвет се състои от един член, който гласи:
„Приема Наредба за медицинската експертиза”. Има и една заключителна разпоредба, която гласи: „Отменя Наредба за медицинската експертиза”.

Текстовете на приеманата и отменяната наредби са абсолютно идентични.
Срокът за обществено обсъждане е изтекъл на 5 май 2017.
В доклада на министъра на здравеопазването четем, че Причините, които налагат приемането на нова наредба за медицинската експертиза са свързани със съдебното оспорване на действащата наредба, при което съдът установи нарушение на административно-производствените правила при изработване на наредбата, а именно – не са обявени мотиви на електронната страница на Министерство на здравеопазването при публикуване на проекта на наредба през 2009 г.
Към датата на публикуване на новата наредба - 6 април, старата е в сила. Има образувано производство пред ВАС, но то е висящо. В МЗ очевидно са знаели какво ще е решението на съда, за това са се подготвили, когато това решение излезе и съдът отмени действащата наредба, Министерският съвет светкавично да публикува същата наредба в Държавен вестник. Старата наредба е в сила и на 6 май, когато изтича срока за обществено обсъждане. На 19 май ВАС обнародва в Държавен вестник решението си. Съдът обаче, не отменя цялата наредба, както очакват от МЗ, а само няколко текста, касаещи срока на трайната неработоспособност и начина на определяне на процента при множествена увреда.
Според Закона за нормативнте актове, отмяна на стария акт и заменянето му с нов се прави, когато има многобройни и съществени изменения. В случая, обаче измененията не са нито многобройни, нито съществени, а засягат няколко текста. Приемането на „новата” наредба в този и вид би било в нарушение на закона.
Коректният, от правна гледна точка начин, да се излезе от ситуацията е Министерският съвет да приеме отново проект за изменение на действащата наредба и да го постави за обществено обсъждане. Това ще му даде възможност да предприеме промени в методиката за оценка и други необходими за реформиране на медицинската експертиза промени.
За нова процедура, обаче няма достатъчно време. В момента освидетелстването на лица с трайна нереаботоспосбност е изцяло блокирано и с всеки следващ ден се засягат по недопустим начин правата на българските граждани. За много от тях, независимо дали се освидетелстват за първи път или им се налага преосвидетелстване, липсата на решение на ТЕЛК може да ги остави, както без никакви доходи, така и без здравни осигуровки, лишавайки ги от достъп до безплатна медицинска помощ.
Днес заседава съвета за тристранно сътрудничество. Разглеждането на наредбата от работодатели и синдикати е друго формално изискване за приемане на нормативния акт. Процедурата не изисква одобрението им.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»