Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Лимитите на болниците са признак за мързела на администрацията

limitМинистерството на финансите поиска да се сложи край на нарастването на разходите за болниците. Парламентът реагира и със Закона за бюджет на НЗОК въведе лимити за болниците. Това, че е в бюджетния закон, означава, че мярката е временна, но тя изглежда ще надживее самото здравно осигуряване, като се има предвид упоритостта, с която се повтаря ежегодно, ставайки все по-рестриктивна.

Без значение дали се взема за база един месец, едно тримесечие или цяла година, на един счетоводител ще му отнеме 2-3 часа да определи лимитите на всичките 300 болници. След като болниците не могат да ги надвишават определената месечна сума, то касата няма и за какво да контролира изразходването ѝ. На практика с въвеждането на лимити, касата обезсмисли собственото си съществуване.
В тази ситуация на (почти) бюджетно здравеопазване НЗОК може спокойно да се закрие и поне да се спестят ненужни разходи за администрация.
Това, обаче би било много лошо решение. Смисълът на здравното осигуряване е да срещне на интересите на ползвателите на медицински услуги с интересите на доставчиците на такива. Задължителното здравно осигуряване съчетава в себе си универсалният достъп до медицинска помощ с конкуренцията и свободния пазар на услугите.
При бюджетното здравеопазване универсалният достъпът, макар и затруднен остава, но се губят плодовете на конкуренцията. За това здравеопазването с лимити е лошо здравеопазване, защото освен със затруднен достъп е с ниско качество. Това е цената на мързела, която всички плащаме. Тя не се измерва само в пари. Здравеопазването с лимити е „добро” за администрацията, защото е лесно за прилагане, но е лошо както за пациентите, така и за медицинските професионалисти.
Лимитите са най-лесния, но и най-примитивния начин да се ограничи нарастването на разходите. Има много други механизми и методи за регулация, саморегулация и контрол над дейността и разходите, в това число с участието на потребителите.
Въвеждането на такива методи и механизми, обаче изисква усилия, работа, и въображение. На нас, обаче не ни се работи. Мързелът ни е в основата на това да имаме лимити на болниците.
Сакралният въпрос за лимитите днес има и ново измерение. То е: Ако наистина ще се прави демонополизация, какви лимити, моля ви се?
Д-р С. Кацаров

Маркирана като болници лимити НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»