Мълчанието е знак за какво?

Писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверки за забавени болнични …

Всеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове...

Защо сменят Комитов и кой ще е следващият?

komitovВ четвъртък, Управителят на НЗОК, д-р Глинка Комитов лично е депозирал оставката си в Народното събрание. Така казала по радиото шефката на здравната комисия в Парламента, Д-р Дариктова, след като депутат от опозицията попитал, има ли оставка и каква е причината за нея. От пресцентъра на НЗОК пък не знаели за оставката. Според тях Комитов не е ходил в Парламента да я подава. Само да не стане като с шефа на НДК - днес го има, утре го няма, вдругиден пак го има?

Очаква се оставката на Комитов да бъде приета, защото е сигурно, че тези неща предварително се съгласуват с Премиера и лидер на управляващата партия. Причини за оставката не се съобщават, а самият Комитов не е направил изявление.
Много вероятно е оставката да му е била поискана, заради очертаващия се сериозен дефицит в бюджета на НЗОК от една страна и недоволството на мастити шефове на големи държавни болници от лимитите. Желанието на последните да получат сепаративно безлимитни договори, не срещна разбиране от досегашния Управител, а някои от тях са достатъчно влиятелни, за да му издействат уволнението.
Според слуховете, роля за смяната е изиграло и желанието на новия министър на здравеопазването да постави свой човек на поста. Спряга се дори името на един от началниците на клиники във ВМА.
Комитов на няколко пъти се обяви официално за премахване на лимитите на болниците, нещо което не се харесва на Председателя на Надзорния съвет и заместник министър на финансите Кирил Ананиев, а както е известно министерството на финансите се изживява, като принципал на НЗОК, още от времето на Симеон Дянков.
Наложената от Москов за подуправител на НЗОК Ив. Кръстева бе моментално сменена от Комитов след оставката на кабинета. Говори се, че сега  Кръстева е съветник на вицепремиера Валери Симеонов, което означава още един враг на висока позиция.
В тази сложна междуличностна и междупартийна ситуация с вплетени интереси на множество влиятелни лобита, няма да е изненада, ако настъпят и по-сериозни размествания в НЗОК, освен смяната на Управителя.      
Д-р Глинка Комитов беше избран на поста от Народното събрание през март 2015 г. Според чл. 19 от ЗЗО, мандатът му е 5 години. Комитов можеше да остане на поста си до март 2020 година. Мандатът може да бъде прекратен освен заради оставка, при смърт, влязла в сила присъда, системно неизпълнение на задълженията, конфликт на интереси и неизпълнение на решение на Надзорния съвет.
При подаване на оставка, Надзорният съвет възлага на подуправителя на НЗОК временно да изпълнява длъжността управител на НЗОК. Народното събрание приема решение за избор на нов управител на НЗОК в срок, не по-дълъг от 30 дни от прекратяването на договора на управителя.
Генерално погледнато, предсрочното прекратяване на мандата на д-р Комитов не е добър знак за здравната система.
Макар и плахо, той се застъпваше за някои пазарни механизми на регулация. Всички знаци сочат, че смяната му ще означава повече рестрикции, лимити за болниците и ограничения за пациентите.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 97%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разпръснати превалявания
  18 Фев 2018 10°C 2°C
 • Rain And Snow
  19 Фев 2018 5°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»