Вход

Комитов плати с оставка за 200-те милиона дефицит

money1Оставката на Глинка Комитов устройва много хора на високи позиции в партии и институции. Истинската причина за смяната му, обаче е очертаващия се дефицит в бюджета на НЗОК.
Намерението дефицитът да се компенсира, като се намалят разходите за болниците отпадна миналата седмица. Касата се съгласи да плати целия планиран(заедно с резерва) бюджет. Даже към сумата от 1.615 милиона бяха добавени 60 милиона, очаквани като преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Няма никаква възможност за компенсиране с пари от извънболнична помощ.
При лекарствата и медицинските изделия се очертава преразходи от поне 120 милиона лева. 135 милиона лева е дефицитът към болници в Европейския съюз с просрочен падеж, а в бюджета на НЗОК има само 60.
Простата сметка показва, че актуализация на бюджета с около 200 милиона лева е неизбежна. Правителството вече обеща повече пари за пенсии и учители, наложи се даде допълнителни пари за МВР. Новият разход за НЗОК не е бил планиран. За покриването му ще трябва нов заем. Миналата седмица Парламентът гласува заем от 200 милиона евро. Дали парите за НЗОК с разчетени в него или ще има друг заем ще видим.
Смяната на Комитов не променя с нищо финансовата ситуация, нито може да върне нещата назад. При сегашната схема за управление на касата, нито Комитов, нито който и да е друг може да направи кой знае какво. Смяната е по-скоро предупреждение към следващия управител. Комитов е удобният виновник, защото иначе отговорността трябва да се поеме от министерството на финансите, което реално управлява парите на НЗОК.

Маркирана като болници лекарства НЗОК

Коментари   

0 #2 !!! 04-07-2017 08:35
Всяка година по това време, че и по-отрано, надзорниците изваждат бустансокото плашило, наречено дефицит! И се започва неуморно да го разклащат, почти ежеседмично, надявайки се ненаситните(спо ред тях) договорни партньори на касата да намалят апетита си. И тъй като това няма никакъв ефект, в края на текущата година е ред на основната "бюджетна" хватка - прехвърляне на дължими плащания за вътрешни и външни(най-вече ) контрагенти за следващия бюджет(залагане на бустанското плашило). И съответно парламентът приема отчет на касата не с дефицит, а с излишък!
Цитиране
+1 #1 БраниМирчо 02-07-2017 20:18
Ква стана тя? Касата фалира! Та нали ДърЖавата гарантираше? Та нали затова беше монопол? Та нали затова всичко се регулираше, бюджетираше и ръководеше от най-компетентни те политици, експерти, министъри и председателите им. А сега накъде? Демонополизация ? Приватизация? Или още ДърДжаба?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови