Мълчанието е знак за какво?

Писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверки за забавени болнични …

Всеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове...

Побоите над медици продължават

aggressionПореден случай на побой над медици. Баща на новородено нанесе побой на акушерка в столичната болница Шейново, за това че не му дала плацентата. Въпросът не е за какво му е плацентата, може ли изобщо да си я занесе в къщи и имат ли право а му я дадат. Поводът за побоя можеше да е друг, можеше да е всичко. Може да го наречете инцидент, ама когато такива неща стават всяка седмица, явно има системен дефект, а не съвкупност от инциденти. При това не става дума за шамар, а за жесток бой, в резултат на който акушерката е настанена в болница.  

Преди две години, заради честите побои над медици, Парламентът промени Наказателния кодекс и приравни побоя над медици с побоя над полицаите. Какъв е резултатът? Никакъв, побоите продължават, станаха ежедневие и скоро няма дори да са новина.
Побойникът е етнически българин, християнин, образован, генетик, работил и в Англия по специалността си. Щеше да е лесно за обяснение, ако беше циганин, социално слаб, бежанец, мюсюлманин, скинар, или наркоман. Ама не е.
Отношението на пациентите към медиците не могат да се обяснят с етнически или религиозни различия. Тези проблемите няма да се решат, като се купят нови линейки, се „усвоят” европейски пари за ремонти, се дадат нови лимити на болниците, се сложи лимит на леглата и операциите с Националната здравна карта.
Честите побои са знак за лошото състояние на здравната система. Те са доказателство, че пациентът не е в центъра ѝ, както твърдят някои. Систематичните опити на политиците, да се оправдаят за лошото здравеопазване, като прехвърлят вината на лекарите, насочва гнева на пациентите към тях. Войната между лекари и пациенти носи изгода политиците. Разделяй и владей е прийом за упражняване на властта, формулиран още от римско време, което не е пречка да се прилага успешно и сега.
Зачестилите нападения над медици са резултат на растящата агресия в обществото като цяло.   Хората нямат доверие на институциите, в това число на правоохранителните и правораздавателните. Мнозина са убедени, че единственият начин да получиш възмездие или справедливост е като лично раздадеш правосъдие.
Този проблем засяга всички сфери, но в медицината има двойно измерение. Успеха на диагностиката и на лечението се гради върху доверието между пациента и лекаря. Когато това доверие е разрушено, се засяга не само здравната система, но вече страда самата медицина.
Доверието е не се печели лесно. Ако за разрушаването му са били нужни няколко години, то възстановяването ще отнеме няколко десетилетия.
Ето това е истински проблем на общността и политиката, а не колко линейки ще се купят и колко асфалт ще се насипят.
Проблемът е сериозен. Няма лесни и краткосрочни решения. Има, обаче основателни съмнения, че сме готови дори да започнем го обсъждаме. Да вземем да усвоим малко европейски пари, пък децата и внуците да му мислят.

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 97%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разпръснати превалявания
  18 Фев 2018 10°C 2°C
 • Rain And Snow
  19 Фев 2018 5°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»