Мълчанието е знак за какво?

Писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверки за забавени болнични …

Всеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове...

Болници с такива дългове са опасни за здравето

kirkovichEVN съобщиха, че предприемат мерки за запориране на сметките на УМБАЛ Проф. Ст. Киркович ЕАД. Причината е натрупан дълг от 3.2 милиона за ток. Болницата не е плащала електроенергия от 4 години. Електроразпределителното дружество не спира тока на болницата, както би постъпило с почти всеки друг длъжник. Няма точна информация колко са общите задължения в момента, но по данни на МЗ само просрочените дългове надхвърлят 21 милиона лева в началото на 2017 година.

Регистрираният капитал на болницата е 17 241 870 лв., тоест целият не е достатъчен за покриване на дълговете, което означава, че дружеството е във фактически фалит. Всеки кредитор може да поиска обявяване на несъстоятелност, а законът дори задължава управителят на дружеството длъжник са да поиска от съда това.
Тази ситуация е възможна, само защото болницата е 100% държавна собственост. От една страна доставчиците се страхуват от Правителството и за това избягват да запорират сметки. От друга страна различни представители на Правителството и МЗ от време на време повтарят мантрата за структуроопределящите болници, които нямало да бъда закривани и доставчиците се надяват рано или късно да получат парите си. Трябва ли държавата да се намеси и да покрие дълговете на  УМБАЛ Проф. Ст. Киркович ЕАД ?
Да видим какво е станало през последните години. През 2013 година капиталът на  УМБАЛ Проф. Ст. Киркович ЕАД е бил малко над 11 милиона лева. Просрочените дългове са в размер на 15,5 милиона лева и тогава е на второ място след ВМА, която е с космическите 66 милиона лева просрочени задължения.    
През 2016 година Правителството прави непарична вноска купва скенер ЯМР и друга апаратура и плаща ремонтни на стойност 5 милиона и 345 хиляди лева. Капиталът е увеличен на 17 милиона, но просрочените задължения не намаляват, напротив нарастват от 15 на 21 милиона.
В опит да ограничи разходите, през 2014 година, болницата спря храненето на пациентите. Със спестените пари от храна ще се купуват лекарства – казва тогава директорът.
Сега, когато IVN запорира сметките с кои пари ще се лекуват лекарства, упойки, марли, бинтове, разтвори? Може ли да съществува болница, в която пациентите си носят храната, болнично облекло и лекарства? Как работи персоналът, който не получава редовно заплати?
При такава ситуация въпросът с дълговете вече има много повече медицински, отколкото финансови измерения. Може ли болница във фалит да предостави качествена медицинска помощ? Такава болница не е ли опасна за здравето на пациентите?
След като непрекъснато повтаряме колко много болници имало, защо се поддържат изкуствено вече фалирали?
Не е ли по-добре за обществото, Правителството да ги закрие, преди да са завлекли след себе си и повечето от доставчиците си и да са причинили вреда на пациентите си?  
Отговорността на Правителството е да се грижи за болничната помощ като цяло, а не успеха или неуспеха на отделна болница. При сегашната ситуация на свръх предлагане на болнична медицинска помощ, няма болница без която да не може и закриването на която и да е, няма да доведе до катаклизъм.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 97%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разпръснати превалявания
  18 Фев 2018 10°C 2°C
 • Rain And Snow
  19 Фев 2018 5°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»