Вход

Не стига, че се приемат лоши правила, ами системно се нарушават

temidaНа своето заседание на 20 юни, НС на НЗОК, в нарушение на закона, е преразпределил не само парите между отделните РЗОК, но е утвърдил лимитите на всяка една от болниците в страната.
За да си създаде правно основание, преди да утвърди лимитите, Надзора е приел изменение в правилата. Така вместо изплатените средства от предишното тримесечие, като база за изчисление на лимита се приема следната формулировка:

Базата за разпределение на лимитите за 2017 г. става касовия отчет за м. април 2016 – м. май 2017 г. (14 месеца) и надлимитната дейност за  м. април 2016 – м. април 2017г. (12 месеца)
Защо и как са избрани периодите е пълна енигма. Защо за база се приемат последните 14, а не 12 месеца (или 6, или 24) не може да се разбере от решението на НС на НЗОК и публикуваната стенограма. От изказването на Кирил Ананиев се разбира единствено, че „така ще тушираме и плюсовете, и минусите в нашите разчети, които сме правили до сега.” Ако ще се тушират минуси добре, но защо ще се тушират и плюсове? Никой не пита и отговор няма.
Интересно е включването в базата за изчисление надлимитната дейност за последните 12 месеца. От една страна за пръв път НС на НЗОК признава официално, че такава дейност има и ѝ дава легитимност, включвайки я в базата за изчисление на лимитите.
Веднага, обаче възниква въпроса, ако тази дейност е легитимна, защо не е платена?
Ако пък не е легитимна, защо се включва в базата за изчисление?
Не се ли поощряват по този начин лечебните заведения, които са нарушавали правилата и системно са надвишавали лимитите си?
Какво излиза, този който е надвишавал лимита ще се облагодетелства, а този който го е спазвал ще бъде ощетен. Това честно ли е, като се има предвид, че ощетяването не е само за 2017, защото сегашния лимит ще бъде база за 2018?
Възможно ли е някои предварително да са били информиран да надвишават лимитите, знаейки че стойностите ще бъдат включени в определянето на новите  лимити?
По-добре лоши закони, отколкото никакви, казвали древните римляни. Щеше и сега да е така, ако НС на НЗОК беше спазил горните, макар лоши правила.
Каквато и база за изчисление да приемеш, при прилагането на формулата за всяка болница ще получиш различни лимити, но винаги едно и също съотношение между базата и новия лимит. Това е смисъла на правилото.
Да де, ама на практика не е станало така, видно от таблицата за разпределението. Не стига, че са определени неизвестно как и в чий интерес, но дори и тези правила не са спазени. Впрочем от таблицата се вижда в чий интерес.
Разликата в коефициентите достига и даже надхвърля два пъти. Това е много, страшно много, като се има предвид, че води до разлика в стотици хиляди и дори милиони лева в интерес на едни и в ущърб на други.
Как се е стигнало до това едни да печелят, а други да не печелят, едва ли знаят повече от двама-трима души. Има сведения даже, че някои лимити са донамествани и на другия ден след заседанието на надзора и бе знанието на повечето от членовете му.  
Излиза, че приемането на правила от надзора е колкото да се каже, че има такива. Няма нищо чудно, че се нарушават, що може системно да се нарушава самия закон.

Маркирана като лимити НЗОК

Коментари   

+1 #2 Не точно 05-07-2017 06:28
Колега, не си прав. Към пропаст вървят само лечебните заведения. Пациентите вървят на майната си. Шефовете на касата вървят към Ривиерата, Монте Карло и Малибу.
Цитиране
+2 #1 Д-р Тодоров 04-07-2017 12:15
Явно в надзора на НЗОК са по системата - Куче влачи параход. А ние на системата кучетата лаят кервана си върви! Към пропаст!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови