Вход

Не стига, че се приемат лоши правила, ами системно се нарушават

temidaНа своето заседание на 20 юни, НС на НЗОК, в нарушение на закона, е преразпределил не само парите между отделните РЗОК, но е утвърдил лимитите на всяка една от болниците в страната.
За да си създаде правно основание, преди да утвърди лимитите, Надзора е приел изменение в правилата. Така вместо изплатените средства от предишното тримесечие, като база за изчисление на лимита се приема следната формулировка:

Базата за разпределение на лимитите за 2017 г. става касовия отчет за м. април 2016 – м. май 2017 г. (14 месеца) и надлимитната дейност за  м. април 2016 – м. април 2017г. (12 месеца)
Защо и как са избрани периодите е пълна енигма. Защо за база се приемат последните 14, а не 12 месеца (или 6, или 24) не може да се разбере от решението на НС на НЗОК и публикуваната стенограма. От изказването на Кирил Ананиев се разбира единствено, че „така ще тушираме и плюсовете, и минусите в нашите разчети, които сме правили до сега.” Ако ще се тушират минуси добре, но защо ще се тушират и плюсове? Никой не пита и отговор няма.
Интересно е включването в базата за изчисление надлимитната дейност за последните 12 месеца. От една страна за пръв път НС на НЗОК признава официално, че такава дейност има и ѝ дава легитимност, включвайки я в базата за изчисление на лимитите.
Веднага, обаче възниква въпроса, ако тази дейност е легитимна, защо не е платена?
Ако пък не е легитимна, защо се включва в базата за изчисление?
Не се ли поощряват по този начин лечебните заведения, които са нарушавали правилата и системно са надвишавали лимитите си?
Какво излиза, този който е надвишавал лимита ще се облагодетелства, а този който го е спазвал ще бъде ощетен. Това честно ли е, като се има предвид, че ощетяването не е само за 2017, защото сегашния лимит ще бъде база за 2018?
Възможно ли е някои предварително да са били информиран да надвишават лимитите, знаейки че стойностите ще бъдат включени в определянето на новите  лимити?
По-добре лоши закони, отколкото никакви, казвали древните римляни. Щеше и сега да е така, ако НС на НЗОК беше спазил горните, макар лоши правила.
Каквато и база за изчисление да приемеш, при прилагането на формулата за всяка болница ще получиш различни лимити, но винаги едно и също съотношение между базата и новия лимит. Това е смисъла на правилото.
Да де, ама на практика не е станало така, видно от таблицата за разпределението. Не стига, че са определени неизвестно как и в чий интерес, но дори и тези правила не са спазени. Впрочем от таблицата се вижда в чий интерес.
Разликата в коефициентите достига и даже надхвърля два пъти. Това е много, страшно много, като се има предвид, че води до разлика в стотици хиляди и дори милиони лева в интерес на едни и в ущърб на други.
Как се е стигнало до това едни да печелят, а други да не печелят, едва ли знаят повече от двама-трима души. Има сведения даже, че някои лимити са донамествани и на другия ден след заседанието на надзора и бе знанието на повечето от членовете му.  
Излиза, че приемането на правила от надзора е колкото да се каже, че има такива. Няма нищо чудно, че се нарушават, що може системно да се нарушава самия закон.

Маркирана като лимити НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»