Вход

Kойто е виновен, да плати лечението на пострадалите

katastrofaДнес, пушекът от пожар в сметище до Ихтиман стана причина за масова катастрофа на магистрала Тракия.  Рано сутринта магистралата става задимена и с нулева видимост. Тогава започват и верижни катастрофи в двете платна. 47 камиона и автомобила са помлени. Над 30 души са ранени, някои тежко. Цяло чудо е, че няма загинали.
Пожарът гори от седмица. Показаха го по телевизията. Казаха, че пожарната го гаси, ама пожарна на телевизора не се видя.

Днес шефът на пожарникарите е на площада, в парадна униформа и празнува празника на МВР. Неговите служители протестират на друг площад срещу МВР. Премиерът, бивш пожарникар не се съобщава къде е и какво мисли. Кметът на Ихтиман казва, че си бил свършил работата- издал заповед за закриване на сметището още преди да се запали. Един чичко от АПИ измисли мъгла (при температура на въздуха 20 градуса) – с природата не можеш да се бориш.
Природата няма нищо общо. Има човешка грешка и то не една, а няколко. На пожарната, на АПИ, на КАТ, на кмета. Пълно безхаберие. катастрофата е била неизбежна. Въпрос на време.
В болница „Св. Анна“ са приети 14 пациенти, от които четирима са в реанимация. В „Пирогов“ оказват медицинска помощ на 7 пациенти – сред тях дете с черепно-мозъчна травма, жена с гръдна травма, друга с фрактура на горен и долен крайник. В болница Царица Йоанна са приети четирима пациенти, един в Клиниката по травматология, а другите трима в спешно отделение. В болница „Софиямед“ е оказана медицинска помощ на четирима пострадали - мъж със счупване на подбедрица и черепна фрактура, мъж с шийна травма, мъж с гръдна и черепно-мозъчна травма и жена с гръдна, черепно-мозъчна и травма на коляно. В „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ са приети двама пациенти с политравми.
Някои пострадали ще се възстановят, други не. Лечението на тези 30 пострадали при катастрофата ще струва поне 50 000 лева, а може и доста повече. Кой ще го плати?
Трябва ли да го плаща НЗОК?
Тези болни не страдат от общо заболяване. Те са пострадали в катастрофа. За тази катастрофа си има виновни. Защо лечението на пострадалите да се плащат от всички здравноосигурени, когато има конкретни виновници за катастрофата?
Дори и да няма конкретни виновни и да е случайно стечение на обстоятелствата, нали за това има застраховка гражданска отговорност?
Защо иначе се застраховаме задължително, ако застрахователите не плащат за най-важната увреда – тази на здравето на застрахования?
Не е ли време НЗОК да започне да си иска парите от виновните за причиняване на вредата или от застрахователите, а пък те да си търсят виновните?
Чл. 111 от Закона за здравното осигуряване казва:
„Средствата, заплатени от НЗОК за лечение на заболявания, предизвикани от умишлено увреждане на собственото здраве, на здравето на други лица при умишлено престъпление, както и за увреждане на здравето на трети лица, извършено в състояние на алкохолно опиянение или употреба на наркотични или упойващи вещества, се възстановяват на НЗОК от причинителя заедно със законната лихва и разходите по възстановяването.”
Не е ли време да разширим хипотезата и със случаите на непозволена увреда, както и тези, ангажиращи гражданска отговорност при ПТП? Това ще помогне на финансите на касата, а сигурно ще помогне да се намалят и катастрофите по пътищата и да се повиши отговорността на институциите.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»