Бум на морбили, защото не се ваксинираме

Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва. Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Лоши условия и липса на медика…

От лоши условия в акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора се оплака млада майка, която подаде сигнал, че по време на престоя в родилното се...

Всяка власт злоупотребява. Някои се самозабравят

penkovaДвете най-големи болници в Шуменска област пропищяха от шефката на РЗОК. Повече от година не само ръководствата на многопрофилната болница и комплексния окнологичен център, но също така лекарите, а заедно с тях и пациентите са подложени на нещо, като административен терор. Директорката на РЗОК-Шумен, д-р Йорданка Величкова Пенкова изглежда си е поставила за цел да няма ден без проверка поне на една от болниците, а най-често и на двете.

Всяка запетайка, подпис или отметка са добре дошли в търсенето на теле под вола. Санкциите валят като пороен дъжд. В огромната си част се обжалват в съда и в огромната си част биват отменени от него. Отговорност за това не се носи, макар директори на лечебни заведения неколкократно да са сезирали досегашния Управител на НЗОК.
С последната си простъпка, обаче назначените от д-р Йорданка Величкова Пенкова, контрольори са преминали не само границите на доброто управление, но изглежда и на Наказателния кодекс.
Под претекст, че извършват проверка, контрольорите на РЗОК Шумен са конфискували оригинални документи на пациенти лекувани в МБАЛ Шумен АД. Документите са иззети в оригинал, без дори да се направи опис.
Случаят е бе прецедент в досегашната история на НЗОК. Контрольорите на касата винаги са имали право на достъп до проверяваната медицинските документи, а лечебните заведения са задължени по закон да предоставят, заверени копия, ако е необходимо за проверката. Това е нормативно определено с Националните рамкови договори и Инструкцията, одобрена от НС на НЗОК.
Единственият държавен орган, който може да изземва документи в оригинал и то само, ако разследва престъпление, е Прокуратурата. Е, от миналия месец органите вече по всичко изглежда са два – Прокуратурата и РЗОК Шумен.
Служителят, който е конфискувал документите, неговите началници или всеки друг, който има достъп до тях, би могъл да поправи, унищожи или загуби част от тази документация, случайно или с умисъл, като по този начин нанесе имуществена вреда на болницата.
Големият въпрос, обаче не е юридически. Големият въпрос е съдържанието на медицинската документация. В нея има множество медицински записи, свързани с диагностиката и лечението на пациента. Конфискуването на документите поставя в риск пациентите, защото без документацията лесно може да се стигне до грешка при изписването на лекарства, провеждането на друг вид терапия, назначаването на изследвания или провеждането на рехабилитация. Това се отнася не само за престоя, но също така за поведението и лечението, след изписване на пациента от болницата.
По същество деянието на служителите, конфискували документите може да се определи като превишаване на права и злоупотреба със служебното положение. За такова деяние в Наказателния кодекс е предвидено наказание. Ако Директорката е разпоредила конфискуването на документите, то на нея също може да бъде потърсена отговорност, в противен случай ще отговарят само контрольорите.
За случая са подадени сигнали до всички компетентни държани органи. Информиран е и новият управител на НЗОК проф. Камен Плочев. Цялата медицинска общност в града и областта очаква тяхната реакция.

Маркирана като болници пациенти НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 74%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  21 Фев 2018 7°C 1°C
 • Rain
  22 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»