Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Проблемите на областните болници имат лесно управленско решение

st.kaМинистър Мирослав Ненков каза по телевизията, че иска местните власти и местната общност да помогне за спасяването на държавната болница във Враца, а и в други такива случаи. Думите му бяха „Те са на място, те се лекуват там, аз дори не знам къде се намира болницата”.
Министрите вероятно не знаят къде се намират повечето областни болници. Министрите, ако се разболеят, не биха се лекували, в която и да е от тях.
Тогава защо министрите назначават директорите и бордовете на тези болници? Как избират кой от местните хора да назначат и как го контролират? как носят отговорност, ако назначенията им са лоши?

Не е ли по-правилно тези „които са на място и се лекуват в тях”, освен да гарантират заеми, те да решават кой да управлява местната болница? Не са ли те най-заинтересовани болницата да се развива устойчиво. Не са ли те тези, които първи ще видят и първи ще реагират, ако има кражби или злоупотреби?
След като Правителството иска от общините да гарантират кредити за болниците, защо не им прехвърлят и отговорността за управлението? Кой е луд да гарантира кредит за друг, без да може да влияе и най-малко върху вземането на управленски решения?
В тази ситуация на нарастващи дългове, държавата има един полезен управленски ход и той е да предостави собствеността и управлението на областните болници на общините. Това може да стане още утре. С Решение на Министерския съвет собствеността на държавата във всяка една от областните болници се прехвърля безвъзмездно на общините – акционери.
Колкото по-скоро го направи, толкова по-добре. Иначе, боя се, следващите управленски решения на МЗ ще са, да назначава ливкидатори на много от тези болници.
Разбира се смяната на собствеността и управлението не решава проблемите, произтичащи от лимитите, от медицинските стандарти и от Националната здравна карта и останалите натворени през последните години нормативни глупости. Те също изискват незабавни решения. После ще дойде ред и на монопола.
Д-р Ст. Кацаров

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»