Вход

Бюджетът на НЗОК за 2018 година е поредната пропусната възможност

k.ananiewСъвременните здравноосигурителни компании планират приходите и разходите си. Те изготвят ежегодно анализи и разчети на заболеваемостта, демографската структура, продължителността на живота, доходите на населението, възрастта на населението, цената на услугите, състоянието на пазара на труда, като цяло и в частност на лекарите и пр. и пр. и на тази база правят прогнози не само за следващата, но за 5-10-20-30 години напред, правят оценка на риска. На основата на тези разчети, които непрекъснато се актуализират, се определя размера на здравната осигуровка и пакета от услуги, който може да се покрие с нея.
Те не го правят, защото обичат да смятат. Те са принудени от конкуренцията на пазара на здравното осигуряване. Ако увличат прекомерно здравната вноска, ще загубят клиенти. Ако, вноската е ниска или пакетът несъразмерно голям, компанията ще фалира.

Бюджетът на НЗОК за 2018 година не е основан на никакви разчети. Както бюджетите за 2017, 2016 и т. н., е изготвен по елементарния бюджетарски механизъм:
Министерството на финансите е свело до знанието на касата (миналия вторник, ако си спомняте) колко пари от общите държавни разходи може да ѝ задели за следващата година. Процентното увеличение е разхвърляно пропорционално по перата от предходната година. Парламентът гласува и бюджетната процедура завършва.
По същото време, отново без абсолютно никакви разчети, здравният министър издава с наредба пакета от услуги, които трябва да бъдат покрити от НЗОК. По правило в пакета влиза всичко, за което някой в МЗ се е сетил.
Няма изгледи тази практика да се промени. За разлика от осигурителните компании, министерството на финансите не може да фалира. НЗОК не може да загуби клиенти, защото здравното осигуряване е задължително и тя има монопол върху него. За какво им е да правят разчети?
За това и резултатите са такива, каквито са. Бюджет 2018 е поредната пропусната възможност да се реформира здравното осигуряване.
Д-р С. Кацаров

Маркирана като МЗ НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»