Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Д-р Заимов: НРД най-вероятно няма да има

Д-р Александър Заимов, дм, лекар, уролог, андролог и член на УС на Столичната колегия на БЛС беше любезен да отговори на няколко zaimovнаши въпроса.
Д-р Заимов, медицината изисква от лекаря да бъде свободен и независим във вземането на решения за своите пациенти. Етиката на професията е такава, че доброто за пациента е над всички мерки и ограничения. Как това се съчетава с ограниченията на лимитите, здравната карта, медицинските стандарти?
Етиката, свободата и независимостта са философски понятия, които не подлежат на измерване.

Абсолютна свобода и независимост няма. Винаги има ограничения. Когато лекарят е принуден да се съобразява с лимитите, стандартите и предстоящата здравна карта, неговите възможности да лекува съобразно правилата на изкуството, на добрата медицинска практика, ще бъдат силно ограничени. Основният принцип на здравноосигурителната система е че парите следват пациента. Когато този принцип е нарушен чрез различни административни норми, пациентът трябва да следва парите и да се лекува не там където желае и е сигурен в качеството на лечението което ще получи, а там където му разрешава администрацията . Системата се трансформира от здравноосигурителна в бюджетна.


Наскоро бе публикувана за обществено обсъждане Национална здравна карта. В проекта се вижда, че предложението на областната комисия за София град изобщо не е взето предвид. Как се приема това от столичната колегия?
Явно параметрите на националната здравна карта са били изработени предварително. Предложението на областната комисия за София град няма нищо общо със записаното в националната здравна карта. Беше направен нескопосан опит за подмяна на становището на областната комисия чрез подписите на представителите на СЛК. СЛК поддържа предложението на областната комисия. СЛК е по принцип против този формат на здравна карта, който дава възможност за административно определяне на брой лекари, легла и т.н. в страната и отделните области.


Въвеждането на пръстови отпечатъци за пациентите зависи от БЛС. Какво е Вашето мнение, БЛС трябва ли да се съгласи в новия НРД да се запише такова изискване?
В предизборната кампания на сегашния министър имаше ясен ангажимент за въвеждането на електронно здравно досие и електронна здравна карта. Приехме като временен заместител използването на лична карта, като предупреждавахме че тя няма да работи пълноценно. Сега се предлага използване на пръстов отпечатък, а електронната карта изчезна. Все още не е обявена обществена поръчка. За сметка на това НЗОК е обявила конкурс за пръстовите отпечатъци. Аз мисля, че  трябва изобщо да се откажем от отпечатъците и да се съсредоточим върху електронната здравна карта, която се използва във всички страни на ЕС.


На последния събор, БЛС декларира, че няма да подпише НРД, ако не се изпълнят условията му за промени в закона за бюджет на НЗОК. Смятате ли, че условието на съюза беше изпълнено?
На разширен национален съвет бяхме изрично уверени от д-р Комитов и д-р Пенков, че нашето искане е уважено. Законът беше гласуван в парламента, но не беше публикуван в ДВ. Даже се твърдеше от колеги присъствали в залата, че тези текстове не са гласувани. Затова решихме да подновим преговорите с НЗОК. Оказа се че сме били подведени, и текстовете си стоят в закона.


Въпреки това, има неофициална информация, че работни групи от БЛС и НЗОК водят преговори за нов НРД. Официално не е известно за какво преговарят. Има ли столичната колегия информация за текстовете, които се обсъждат?
Експертните бордове по специалности обсъждат с експерти на НЗОК промени на алгоритми на клинични пътеки. Всяко възражение или предложение за промени от страна на БЛС се отклонява с аргумента, че трябва да се оформи писмено и да се изпрати в МЗ.


За края на февруари е насрочен нов събор на БЛС, на който организацията трябва да реши дали да подпише или не нов НРД. Как делегатите на събора могат да решат, ако не разполагат с текстовете на НРД? Не е ли редно текстовете да бъдат предоставени своевременно на районните колегии, за да бъдат обсъдени сред всички членове на съюза?
Вчера беше публикувано писмо от УС на БЛС до министър Москов, от което става ясно, че най-вероятно договор няма да се подпише сега. Не за първи път текстовете на НРД се представят на делегатите на самия събор. Редно е да има достатъчно време колегите да се запознаят с договора и да си изработят становище за него. Договорът трябваше да се подпише до 31.12.2015г. Промениха закона, защото стана ясно че МЗ и НЗОК не са готови и подписването се отложи за тази година, с уговорката че НРД ще влезе в сила от 1 април. Не искам да правя аналогии с традиционното възприемане на тази дата, но ми се струва че съвпадението не е случайно. Понякога съдбата има особено чувство за хумор.

 

Въпросите зададе Александра Иванова

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»