3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

Онкоболни питат министър Москов: За кого се грижи новата Наредба на МЗ?

BolniУжас! Убийци! Това ли е хуманизмът на министъра на здравеопазването?! Защо пак посяга на най-тежко болните и обречените?! С тези въпроси на пловдивчани, болни от рак и техните близки, заливат социалните мрежи, след като разбраха, че леглата за онкоболни в Пловдив ще бъдат намалени от 300 на 20.

Това е залегнало в Проект на Наредба за утвърждаване на интердисциплинарен медицински стандарт за комплексно медицинско обслужване на болни с онкологични заболявания.
„Истина е – нашите пациенти са много обезпокоени от предлаганите промени. Недоволството им ескалира, става непредвидимо и няма да е пресилено, ако кажа, че се заражда истерия“, заяви управителката на МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Надежда Крумова. Тя посочи, че пациенти с онкологични заболявания вече са изпратили писмо до Националната пациентска организация /НПО/ и до Омбудсмана, с което молят за съдействие.
Според нея проектът на Наредбата вместо да създаде правила за по-добра, последователна и навременна грижа за тези тежко болни, по-скоро се превръща в инструмент за закриване на работещи здравни заведения, които лекуват болни с онкологични заболявания. Защото пациентите ще могат да се лекуват само в заведения, които разполагат едновременно с отделения по медицинска онкология, лъчетерапия, нуклеарна медицина и палиативни грижи.
В случаи, когато се съчетават химиотерапия и лъчелечение, пациентите не ползват здравните услуги едновременно. Това изискване е заложено в проекта като поднормативен акт.
"Дори в момента, когато пациентът приключи с лъчелечението си, той се изписва от болницата и влиза за химиотерапия, но след определен период от време - седмици или дори месеци, заяви д-р Крумова. – Затова буди недоумение логиката на подобна мярка, защото болниците, които предлагат комплексност, и в момента съществуват и работят по договор с НЗОК, но те не са най-предпочитаните от пациентите с онкологични заболявания."
Тази наредба не създава никаква друга предпоставка за нов начин на работа, освен че административно насочва потока пациенти към определени лечебни заведения, заяви управителят на МБАЛ «Джи Мед» д-р Антон Михнев. Това ще доведе до закриване на най-желаните, а пациентите ще бъдат принудени да се лекуват в тези, които не са в челото на класациите по степен на удовлетвореност. Доволни ще бъдат само единици мастити професори.
"Проектът на Наредбата е голяма щуротия, пълен абсурд! Не може министърът на здравеопазването да се превръща в регулировчик и да лишава пациентите от право на избор", категоричен е лекарят.
Според този проектодокумент болници като ВМА, УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ, МБАЛ «Надежда», МБАЛ «Сердика», УМБАЛ «Токуда», УМБАЛ «СофияМед» в София, заедно с МБАЛ «Централ Хоспитал» и Комплексния онкологичен център в Пловдив, които лекуват над 50% от пациентите с химиотерапия и лекарства в страната, ще трябва да затворят врати.
В София всички пациенти трябва да се насочат към Сити клиник и СБАЛО. Във Варна ще остане само УМБАЛ «Св. Марина», а в Пловдив от над 300 легла по медицинска онкология, те се свиват до 20 - само тези в УМБАЛ «Св. Георги». Остават без онкологична помощ Благоевград, Габрово, Добрич, Хасково, където в момента работи по един единствен онкоцентър за болни в областите.Частният PET-CT в София в Пета градска болница също ще бъде закрит.
Убедени сме, че новите изисквания не са в интерес на пациентите и не целят да улеснят техния живот или каквото е останало от него, заявяват в писмото си до НПО пловдивските болни от рак и техните близки. У нас се събуждат съмнения, че това пренасочване на потока от пациенти никак не е случайно и за жалост обслужва нечии корпоративни интереси. За никого в обществото не е тайна, че напоследък бяха изградени нови частни онкологични болници, които по една случайност отговарят на все още неприетите изисквания. Дали тази наредба не е написана специално за техните собственици?
Очевидно за всички е, че изборът на пациентите ще е предопределен и значително ограничен, посочиха управители на здравни заведения с онкологична насоченост в Пловдив. И добавиха, че не вярват това да доведе до по-добра грижа, подобрена преживяемост и по-добра превенция. Време е Министерството на здравеопазването да се заеме с основните си функции и да се погрижи за по-успешната превенция на онкологичните заболявания, вместо да се превръща в регулировчик на онкоболните.
Възражение срещу приемането на Наредбата до Министерството на здравеопазването вече са изпратили от НПО. Председателят на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев увери, че ще сезира за недоволството срещу проекта парламентарната комисия по здравеопазване и ръководството на съсловната организация в София. А управителят на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов заяви, че се надява промените да не се приемат. С колегите от онкоцентровете в страната ще направим всичко възможно животът на болните от рак да не бъде утежняван и хората да не бъдат карани да чакат незнайно колко за лечение.
По преживяемост на онкоболните нашата страна е на едно от водещите места в света, пред развити европейски държави като Холандия и Дания, посочи д-р Крумова. И добави, че ще бъде много жалко, ако изостанем от тази позиция.

Източник: Вестник "Марица"

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»