Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Д-р Павлова към премиера Борисов: Само Вие вярвате на министър Москов

ПавловаЗам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова в отворено към министър-председателя Борисов, относно реформата в здравеопазването на министър Петър Москов:

Уважаеми г-н Министър Председател,
простете че се обръщам към Вас, във време когато страната ни има по-важни проблеми от тези в здравеопазването. Споделям голямата отговорност за политическа стабилност, в това размирно време.
Но има по-малки, съществено значими за обикновения човек въпроси. Един от тях е: какво се случва в здравеопазването? И по точно: реформата на д-р Москов ще се промени ли към по-добро качеството на медицинската услуга; ще има ли българинът своевременна достъпност до системата без значение в кое отдалечено място на страната живее; ще се пресекат ли възможностите за лоши практики от недобросъвестни лекари; Здравната каса ще извършва ли ефективен, навременен, ежедневен контрол върху разходване на нашите пари от здравни вноски; ще се промени ли порочния начин да се заплаща за преминал или на записан пациент, без значение за качеството и отношението към пациента; ще продължат ли чиновниците от системата да определят без разписани критерии кой има право да упражнява професията лекар; ще продължи ли практиката лекарите да бъдат глобявани, не когато са нарушители и са злоупотребили със системата, а когато прилагайки наученото, за да решат здравословен проблем на пациентите, назначават изследвания или консултации при изчерпване на административно, непрозрачно определени от чиновниците регулативни стандарти…….
И още много въпроси без отговори, които налагат генерални промени в здравеопазването.
Вероятно отговорът, който получавате от Вашия министър, е положителен. Вие му вярвате и затова стоите зад него. Но сте само Вие.
По-голямата част от българските лекари, които най-добре познават системата и могат да предвидят последствията за пациентите, не приемат предложените нормативни промени, които в голяма степен обслужват определени интереси и не са в полза на пациентите и лекарите.
Позволявам си да говоря не само от мое име като лекар и пациент, а и от името на съсловието изразило ясно мнение по реформата на д-р Москов, чрез участието си в митинга на 06.04.16 г.
Много са въпросите, г-н Борисов, които създават напрежение, отчаяние и недоволство ежедневно сред пациентите и лекарите. Липсата на отговори е причина за загубеното доверие в управляващите системата на здравеопазване. Писахме становища, декларации, протестирахме символично, ефективно, организираме пресконференции, протестен митинг, участвахме в здравни форуми, в срещи при омбудсмана, снемахме доверие, дистанцирахме се, призовавахме за извинение, но за съжаление диалогът с МЗ е само на думи и ситуацията се влошава - тихо апатично, бездушно поведение на голяма част от колегите, защото е убита вярата ни, че здравеопазването ще тръгне по правилния път. Не търсете причините само в недостатъчно високите възнаграждения на работещите в системата, когато лекарите и сестрите поемат пътя на емигранти. Безверието, безнадежността е най-силният мотив за бягство от българското здравеопазване. С огромна сила и за нас лекарите, звучат думите на писателя Георги Господинов за съществуване на „ екзистенциална миграция-отпътуване в търсене на смисъл“.
Г-н Премиер, в този момент, Вие сте единствената надежда. Чухте гласът на хигиенистките от летището, на протестиращите екозащитници в палатките на Орлов мост, съмненията в обществените поръчки, недоволните от необмислените промени в учебните програми и много други обществени сигнали. Не чухте само гласът на българските лекари. Медийното отразяване на министър Москов и някои назначени от него на ръководни позиции колеги, заглушиха истината за проблемите и гласът на лекарите остана „глас в пустиня“.
Повярвайте, това с което не сме съгласни и нормативните промени за които настоява БЛС, са единствено и само в полза на системата и най-вече за пациента. С предложеното от нас гарантираме стабилност, спокойствие и правилна посока за развитие на здравеопазването в страната.
Господин Премиер, настоятелно в спешен порядък е необходима среща на официалните представители на БЛС с Вас. Вие можете да премахнете пречките пред невъзможността за диалог между БЛС – представляващ около 30 000 лекари и МЗ .
Уважаеми г-н Борисов, направете с действията си така, че да опровергаете думите на писателят Георги Господинов: „ и тази година дядовото, няма да има априлско въстание“. Българските лекари искат еволюция в системата, а не революция. Ние отказваме да сме на площадите или под прозорците в Банкя. Мястото ни е в кабинетите и в операционните, за да спасяваме човешки животи. Искаме да живеем достойно, да не се страхуваме когато изказваме различно от управляващите мнение, да гледаме децата си с вдигнато чело без да се срамуваме, да сме пример не само за професионална реализация, но и за непримирими, морални хора с граждански активни позиции.
Налегнат от грижи, Вие може да се ядосате на това писмо, да не го прочетете, може да не отговорите на призива, но ще си позволя да завърша писмото към Вас, с още един цитат на същия автор: „Ако правите нещо , което се чудите дали да направите, или не, недопустимо или допустимо, помислете си, че ви гледа вашето дете“.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 91%

Вятър: 35.40 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»