Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Здравеопазването в пресата на 11 август

coffeeСега - НЗОК плаща скъпите лекарства за рак, но не и евтината грижа
На фона на безконтролно растящите десетки милиони за лекарства, за които никой не може да даде гаранция, че до стотинка са похарчени по целесъобразност, съдбата на хората след активното лечение и особено на тези, които имат нужда от палиативни грижи, е ужасяваща. Тези грижи, заедно със задължителното за всеки онкоболен диспансерно наблюдение са далеч по-евтини и вероятно по тази причина - зле осигурени. Прекалено често терминално болни и близките им трябва да се оправят сами във враждебна система, която не проявява никакъв интерес към тях.
Списъкът с лекарствата, които поема здравната каса, постоянно се мени - плащани до вчера лекарства вече не са безплатни, търсенето на най-ниска цена води до доплащане на препарати, които не са най-евтини. От няколко месеца например касата не плаща едни от най-ползваните обезболяващи - пластирите, и пациентите трябва да си ги купуват сами. Което обезсмисля идеята за диспансеризацията на болните, т.е. воденето им на отчет към лечебно заведение, с осигурени периодично прегледи и изследвания за хора в ремисия, или обезболяващи за хора в късни стадии с метастази. "Здравите" диспансерни постоянно трябва да си плащат за изследвания, защото, например, лекуващият лекар не се доверява на апаратурата в собственото си лечебно заведение. "Болните" пък или получават осигурените от НЗОК безплатни обезболяващи с тежки странични ефекти, или си плащат за пластири.
Най-чудовищното обаче е запазено за накрая - палиативните грижи. Пътеката е едва 10 дни, често по нея се влиза с връзки и молби. Когато изтекат 10-те дни всеки се оправя както може. По данни на здравната каса през 2014 г. по пътеката за палиативни грижи са отчетени 2578 случая на 2010 души, през 2015 г. случаите са 2717 за 2114 болни. Т.е. има единици пациенти, които успяват някак си да изкарат в болница повече от 10-те дни. Данните на Националния център по обществено здраве обаче са за 18 110 починали от рак през 2014 г. и 18 020 през 2015 г. Не всички случаи стигат до нужда от пътеката по палиативни грижи, но разликата между приетите в болница и починалите е достатъчно красноречива. За близките на хора в терминален стадий прекалено често остава единствена възможността да наемат жена или да настанят болния в хоспис, тъй като той има нужда от специализирани грижи, които те не могат да осигурят сами. Грижата в хосписите обаче не се плаща от държавата и на хората се налага да плащат цени от сорта на 50-90 лв. дневно.

Телеграф - Заради недостиг на линейки: Труп лежи 5 часа на плажа
Труп остана да лежи повече от 5 часа на плаж "Нестинарка" в Царево вчера. Причината е, че по същото време имаше сигнали за още няколко инцидента по морето и линейките не смогваха да се отзоват на всички, обясниха от здравното министерство. 67-годишният Янко Маринов от Русе е издъхнал, докато чакал спешния екип на пясъка. Мъжът се почувствал зле във водата и успял сам да излезе на брега. Там получил първа помощ от спасител, но впоследствие отново му прилошало и починал. Медиците дошли около 40 минути след повикването.
Проверка
Още вчера здравното министерство извърши проверка по случая. Според официалната информация на ведомството всички налични спешни екипи са били потеглили за други сигнали и в действителност не е имало кой да поеме починалия мъж.
Дума - Пациенти с хепатит C получили протоколите си след протеста
Най-малко 16 пациенти с хепатит C са получили одобрение за скъпоструващо лечение завчера след провелия се протест пред централата на НЗОК. Това съобщи председателката на Сдружение "ХепАктив" Силвана Лесидренска. Във вторник пациентите протестираха, че животоспасяващото им лечение закъснява над законния двумесечен срок, а четирима от болните са починали, докато чакали решението на НЗОК.
За вчера бе предвидено да бъде внесена жалба с имената на други над 10 пациенти, които чакат одобрение на молбите си за лечение от май.
По думите на Лесидренска след протеста започнали да се обаждат пациенти, които получили изненадващи обаждания от НЗОК и спешно ги извикали, за да си получат одобрените протоколи. Един от протоколите бил одобрен още на 22 юли и 17 дни НЗОК не сметнала за необходимо уведоми пациентката.

Телеграф - ЗАВЪРТЯХА ЧЕРНА БОРСА С КОСА ЗА ОНКОБОЛНИ
Фризьори въртят черна борса с коса, дарена за онкоболни. Вместо за перуки на пациентки, подложени на химиотерапия, част от кичурите отиват за екстеншъни на баровки.
Порочната схема разкриха пред "Телеграф" дами, които редовно се разделят с плитките си в името на добрата кауза. Те предупредиха, че салони за красота примамват дългокоси клиенти с обяви, че студиото им участва в кампания в помощ на болни от рак. Обикновено слагат на видно място прочувствено послание, приканващо ги да дарят косата си благотворително. Злоупотребата трудно може да се докаже, но стилисти, пожелали анонимност, признават, че имат колеги, които печелят на гърба на болните.
Стандарт - Търсят кръв край морето заради инциденти
Варненските болници изнемогват заради липсата на кръв за преливане. Основната причина са честите катастрофи в региона, твърдят от кръвния център в морския град. Лекарите са категорични, че при един по-голям инцидент недостигът на дарители може да се окаже фатален.
Заявката за нужното количество кръв надхвърли наличностите само половин час след 8,30 ч във вторник заради случай с тежко изгаряне.
"Една тежка катастрофа има край Варна, просто наистина лятото с този травматизъм и с тези катастрофи нещата са много сериозни. Между 60-80 пациенти имаме на ден с нужда от кръвопреливане на кръвни съставки, а при нас кръводарителите са около 50", обяснява д-р Жанина Йорданова.
Дума - Не достигат сестри в болница "Проф. Стоян Киркович"
Старозагорската университетска болница "Проф. Стоян Киркович" изпитва недостиг на среден медицински персонал. В момента са обявени свободни работни места за близо 20 медицински сестри, предимно за отделенията по инфекциозни болести, кардиология, хемодиализа, съобщи зам.-директорът по медицинската дейност д-р Живко Желязков. Той коментира, че дефицит на среден медицински персонал има в почти всички болнични заведения в страната. Основните причини са в застаряването на кадрите, а голяма част от новозавършилите медицинските сестри емигрират в чужбина, където заплащането е по-добро.
До 18 август болницата приема документи за участие в конкурс за началници на клиниките по ортопедия и травматология, по УНГ болести, по обща и оперативна хирургия, както и на отделенията по образна диагностика, гастроентерология и по продължително лечение с терапевтичен профил.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 91%

Вятър: 35.40 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»