Вход

Индексът на Блумбърг

Агенция Блумбърг публикува новия си индекс за ефективност на здравните системи по данни за 2014 година. Изследвани са 55 bloombergдържави в целия свят. България е на 46 място и е отстъпила с три места в сравнение с 2009 година, когато е правено предишното класиране.
Индексът на Блумбърг измерва ефективността на здравните системи, на базата на съотношението между продължителността на живота и разходите за здравеопазване. Индексът не измерва други фактори, от които зависи продължителността на живота, като например храненето, начина на живот, наличието на войни, миграции, или фактори от които зависят разходите - икономически кризи. Така например Гърция се е изкачила в класацията с 9 места, защото заради икономическата криза е намалила разходите си за здравеопазване на глава от населението от 2800 на 1700 долара. Това, обаче не значи, че здравната система на Гърция е станала по-добра.
Много информативно е сравнението на годишните разходите на глава от населението. В страните с най-високо качество на медицината, като САЩ и Швейцария, разходите са около 9000 долара. В развитите страни от ЕС, като Германия, Франция, Австрия, Холандия разходите са около 5000 долара на глава от населението, от които държавата покрива около 80%.
В България общите разходи са 662 долара, от които държавата плаща половината, а другата половина плащат пациентите в момента на получаване на медицинската помощ.   
Вижда се, че в сравнение с развитите европейски държави държавните разходи за здравеопазване в България са повече от десет пъти по-малки.
Това не значи, че здравеопазването в България е 10 пъти по-лошо. Това значи, че претенцията да бъдем лекувани като във Франция, Германия, Австрия и Холандия е финансово необезпечена. Това значи също, че онези, които говорят непрекъснато за огромните разходи на Българската държава за здравеопазване и необходимостта от съкращаването им или са далеч от реалностите, или са обикновени демагози.  
Видима закономерност в изследването на Блумбърг е, че колкото по-развита е една държава, толкова повече пари отделя за здравеопазване. Наред с изброените държави, значителни средства за здраве отделят Норвегия, Австралия, Канада, Япония, Сингапур, Южна Корея, Хонк Конг и др. На другия полюс са Сърбия, Либия, Иран, Перу, Йордания и други, между които и България.

Маркирана като реформа

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»