Вход

Доц. Василев: Чудех се какво ще спечелят инициаторите, ако махнат проф. Миланова

dw"Чудех се какво ще спечелят инициаторите, ако махнат проф. Миланова, и тогава си казах: "Търси парите!". Така се сетих за две доста показателни обществени поръчки и сам стигнах до извода - ще заметат всичко след себе си", заяви доц. Добрин Василев, началникът на Клиниката по кардиология на болница "Александровска".
Той обясни, че през 2015 година са подали заявка към Медицинския университет за портативен ехокардиограф,

като в заявката включили подробна спецификация за апарата, от който се нуждаят, но впоследствие получавили техника с 1/3 от описаните възможности, струваща десетки пъти повече.
На националния конгрес по кардиология, проведен преди седмица, доц. Василев видял най-новия портативен ехокардиограф с огромни по думите му възможности на същата фирма, от която е бил закупен и доставения в болницата миналата година апарат. Цената му е била 83 000 лв. „След което попитах за един по-прозаичен вариант. Те ми казаха, че струва около 35 000-36 000 лв. с пълно софтуерно екипиране. На нас миналата година ни беше купен апарат за 120 000 лв., който не знам дали струва и една десета от тези пари”, разказа той.
Тази година болницата отново е направила заявка за висок клас апаратура на стойност 400 000 лв. „След няколко седмици в мен попадна спецификацията, която е пусната за търга, обявен от ректората, при което аз видях, че това, което ние искаме, и това, което е обявено, няма нищо общо”, посочи Василев. Заради разминаването той е подал възражение към ректорас и скане за спиране на обществената поръчка и установява, че същото са направили и още 10 негови колеги.
"Точно тази обществена поръчка беше спряна от проф. Миланова - за общо 13 млн. лева", добави доц. Василев
Доц.Василев спомема също, че ако не беше длъжен би го било да преподава в университет, в който се случват подобни неща;.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»