Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

В медиите днес: Българите са дебели, пият много и са с най-висока смъртност

МЗ се отказа от тавана на лекарствата ише в-к Сега. След няколко отлагания здравното министерство се отказа от идеята да се въведе т.нар. пресаценови коридор при лекарствата. Целта му беше пациентите да доплащат по-малко за частично поетите от НЗОК медикаменти. От МЗ искаха доплащането за лекарства в дадена терапевтична група да не е повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент в групата.
Zdrave.net обръща внимание на това, че 10.7% е делът на хората у нас, които по финансови причини не са получили медицински преглед или лечение или са ги получили със забавяне, сочат данните от българската част на европейското здравно интервю, публикувани от НСИ. Под финансови причини се разбира или че лечението е твърде скъпо за гражданина, или че не се покрива от здравната каса.
На зъболекар поради липса на пари не са отишли 12.6 на сто от анкетираните, а предписаните лекарства не са си купили 9.6 на сто от хората. Въпреки лимитите, налагани от здравната каса, делът на хората, които не са получили здравни грижи или са ги получили със забавяне, защото е трябвало да чакат твърде дълго, е 4.3%. Заради отдалеченост достъп до здравни грижи не са имали 3.7 на сто от хората.
В-к 24 часа пък извежда като акцент, че с наднормено тегло са 62,2% от мъжете и 46,8 на сто от жените у нас, според същото здравно интервю. Средното тегло на българина е 81 кг, а на българката - 67 кг, при ръст съответно 175 и 163 см.
За Монитор най-важната новина е, че България е с най-високата в Европа преждевременна смъртност, причинена от неинфекциозни болести. Годишно около 17 000 българи на възраст между 25 и 64 години умират. С 410 преждевременни смъртни случая на 100 000 души население, което е над два пъти повече отколкото средното ниво за ЕС, България държи още един черен рекорд, казва изданието, като цитира  "Дойче Веле".
Почти 90% от българите пият алкохол, а близо 40% злоупотребяват с него, извежда в заглавие вестник Труд, позовавайки се на съобщение от българското дружество на анонимните алкохолици по повод 27 години от първата тяхна сбирка у нас.
Според стряскащите данни злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечносъдовите заболявания и злокачествените образувания. Алкохолът е и в основата на повече от 50% от фаталните катастрофи и е причина за над 60% от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания).
41% от битовите травми и трудовите злополуки също са следствие от прекомерна употреба. Всяка година над 2000 семейства у нас се разтрогват поради системно пиянство, посочват още от дружеството.
БТВ излъчва видео на тема: В последните дни живот на кабинета МЗ обяви търг за над 1 млрд.лв. Ведомството ще договаря доставка на лекарства в болниците през следващите две години.
Д-р Близнаков, директор Света Анна, очаква поне на едно 10-15% поевтиняване на медикаментите, които ползва. Д-р Пенков от МЗ казва, че търгът не може да се отлага повече: По-късно е неотговорно да се забавят повече поръчките. Аделина Любенова, собственик на дистрибуторска компания възразява: Но тя на кой помага? Тя помага, първо, на касата. Но най-ниската цена най-доброто здравеопазване ли осигурява?
Дистрибуторите поставят въпроса и как ще се гарантира, че системата не се манипулира?

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 88%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  22 Фев 2018 7°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»