Вход

Абсолвент за Хипократовата клетва

hkletvaВипуск 2016 на Медицинския университет получи официално дипломите си. 367 млади медици положиха днес Хипократовата клетва.

Ето какво каза д-р Георги Попов, Випуск 2016 на Медицински университет – София по този повод. Абсолвентът е цитиран от Medicalnews.

Утре, както вероятно сте разбрали, предстои дипломирането на моя випуск и полагането на Хипократовата клетва. Във връзка с това искам накратко да изложа някои неща относно нея. Целевата група на този пост са все още незавършилите студенти медици и най-вече приятелите, които са напълно извън сферата.

– НЕ се казва „Ще лекувам всички, от всичко и навсякъде“
– НЕ се казва „Ще лекувам без пари“
– Става дума за отношенията вътре в гилдията и общи принципи на професионално поведение
– Никъде не се поема твърдо и конкретно задължение освен на практика при частта за учителите и децата им.

Най-точното определение за клетвата беше дадено преди време от д-р Иван Поляков – „тръстово споразумение“. Напълно грешно е масовото мислене, че думата „безплатно“ се съдържа в клетвата. Не, никой не е длъжен никому. Точно пък гъркът Хипократ ли ще прави нещо безплатно? Айде де!

Със всичко това не искам да кажа, че ние не искаме да сме супер добри, морални, да помагаме наистина с всички сили за подобряване на здравето на хората.

Не искаме и да късаме жива плът и да дерем бедни хорица. Но не ни казвайте, втълпявайки ни задължение „Ти си се клел!“. Клел съм се, но за други неща.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»