Вход

Българите живеят най-кратко от всички в ЕС

Очакваната продължителност на живота на българина при сегашните нива на смъртност е средно 74 години и 6 месеца. Средно гражданите на ЕС живеят с old youngшест години повече – до 80 години и 10 месеца. Най-дълго живеят в Испания и Италия над 83 години. В 18 от страните членки, хората  живеят средно 80 и повече години.
Освен страните от ЕС, македонците, сърбите, албанците, турците и черногорците също живеят по-дълго от българите.
Мъжете в България живеят средно 71 години, а жените със седем години повече до 78. От 1990 до 2014 година продължителността на живота в България се е увеличила с 2 години и половина. За сравнение, в повечето държави от бившия съветски блок, включително Румъния, станали членки на ЕС, продължителността на живота е нараснала с 5 години за същия период.
Продължителността на живота на населението на една страна е комплексен показател и се влияе от много фактори, един от които е състоянието на здравната система. Така например високата детска смъртност, а България е сред страните с най-висока, влияе негативно на статистическите данни за продължителност на живота. Високите нива на смъртност от сърдечно-съдови заболявания на лице в средна възраст също се отразява негативно. Влияние оказват общото икономическо състояние, размера на пенсиите, достъпа до здравни грижи, нивото на социални грижи и грижи за възрастните хора и хората с увреждания.
България е сред последните, по който и да е от тези показатели, за това не е чудно, че живеем и най-малко. Чудно е, че го приемаме с безразличие и не предприемаме нищо, за да го променим.
Данните са на Евростат, цитирани от ОИСР.
Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»