3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

Дара Хелп- Център за немедицинска грижа насочен към пациента и неговите близки

manolovaРазговаряме с Невена Манолова, основател на Дара хелп,

Г-жо Манолова, защо един магистър фармацевт от голяма световна компания ще се заеме с хуманитарна по същество дейност?

Работила съм повече от 15 години в областта на онкологията, съосновател съм и идеен носител на създаването на Онкологични Клиники „Доц. Д-р Валентина Цекова“. Стремежа ни е да поставим грижата за пациента в центъра на нашата дейност. Ежедневно лекари и медицински сестри се сблъскват с различни човешки истории и съдби. Често времето не стига да се обхванат всички аспекти свързани със заболяването. Екипа на Онкологични Клиники Доцент Д-р Валентина Цекова възприема като свой социален ангажимент да подкрепи максимален брой пациенти и техните близки да преминат през тези трудни моменти от своя живот. Това включва подкрепа в периодите от поставяне на диагнозата, преминаване през различните методи на лечение и социалната рехабилитация на пациента и неговите близки след това.
Емоциаонален ангажимент за този проект имаме към Теди Захариева, голям човек и приятел, променил онкологията в България. Този проект е посветен и на нейната борба за по- добри възможности за лечение и достойно отношение към пациентите  с  Онкологични Заболявания. От Светите Земи тя ни донесе и завеща късче от Светия Кръст с послание да продължим нейната кауза.
Така създадохме Дара Хелп- Център за немедицинска грижа насочен към пациента и неговите близки. Дара е кауза с която помагаш, чувстваш се пълноценен и знаеш че правиш добро. Срещаш се много добри хора. Изграждаш безкорисни партньорства.  Тези неща не съществуваха за мен в корпоративния свят. Чувствам удовлетворение.

Няма друга организация, като Дара хелп. Как се роди идеята за такъв вид грижа за болните с онкологични заболявания?

Медицинита в България е на добро, световно ниво. В България лечението на пациентите не се различава от това в другите развити страни. Различава се в Gabi 1отношението към болния човек. Целта на съвременната онкология е да превърне едно изключително значимо социално заболяване в хронично такова с максимално дълги периоди на контрол. Лекаря и медицинската сестра са отдадени да дадат най- доброто от своите познания и умения за постигане на медицински резултати.. Нямат време, а често и познания да обхванат емоционалния свят на диагнозата и лечението и съпътстващите предизвикателства.
Целта ни е да подпомагаме преодоляването не само на физическите, но и на емоционалните и социални трудности съпътстващи диагнозата. Социалната реинтеграция на пациенти намиращи се в хронична фаза на заболяването и ре-адаптация към заобикалящата действителност на тях и техните близки е един от основните приоритети.
Разработили сме различни направления и програми които да подпомагат физическото и емоционално справяне на пациентите и техните близки с диагнозата, лечението и запазването качеството на живот. Една от най- силните ни страни са програмите разработени в екип от специалисти със съдействието и през погледа на наши пациенти. Именно този аспект ни позволява да усетим какви са нуждите на пациента и неговите близки извън медицината, прави ни различни. Такива направления са психологическа подкрепа, рехабилитация, хранене и диетика, арт- терапия, групи по взаимопомощ, хипотерапия, акупунктура и точков масаж, дао- практики и йога. Всеки пациент може да намери нещо за себе си.

От къде идва името Дара хелп?

Името и логото на Дара са творба на моя приятелка, съосновател на центъра и идеен носител на повечето идеи и програми. Казва се Живка и е преминала през всички етапи на болестта. Според нея да си човек с онкологично заболяване не е присъда, а време за равносметка, време за ново начало в което специалният си ти- Пациента!

Дара идва от Дар, а Хелп от помощ. В превод означава, че  чрез  безвъзмездната подкрепа на центъра, човек може по- лесно да премине през предизвикателствата на болестта, които съдбата му е поднесла.

Пеперудата е логото на Дара. Идеята е, че първоначално след смазващата диагноза човек се е свил в себе си като какавида. С преодоляването на етапите на болестта, повишаване на себеоценката, козметичните средства в днешно време човек може да се превърне в красива пеперуда, жизнена и устремена


Протези, изкуствена коса, психологическа подкрепа, кое е по-важно?

Няма по- маловажни неща. Всичко върви заедно. Това са всички външни и вътрешни, физически и психически промени, които настъпват при хората след като чуят диагноза РАК и стартират лечението. Външни промени са косопад, загуба на мигли, вежди, отлепянето на ноктите от нокътното легло, подуване на Hipotherapy крайниците (задържане на вода, лимфедем) и др. Вътрешни промени са рани в устата, сухота на лигавиците и кожата, промяна в кръвната картина, болки в областта на раната, повръщане, гадене, умора и др.  Психологически промени- депресия, себеотрицание, агресия към околните, търсене на вътрешен мир, пренареждане на мирогледа и др. Предизвикателствата на правилното хранене. Справянето едновременно с всички аспекти, дава положителния краен резултат.

На колко души сте помогнали до сега?

В двата центъра в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и МБАЛ „Сердика“ са преминали повече от 700 пациента. Някои от тях вече са приятели на Дара и помагат в групите по взаимопомощ на новите пациенти да преминават по-лесно през заболяването и лечението. За първата си годинка успяхме да организираме 42 обучителни семинара на различни теми- хранене, справяне с лимфоедема и рехабилитация, арт-терапии, китайска медицина в помощ на конвенционалната, справяне с видимите ефекти от лечението и странични реакции,  арт- терапия, хипотерапия и др. Всичко това нямаше да бъде възможно без нашите дарители- физически и юридически лица, благотворителни инициативи. Дарителите на коси и финансови дарители, с чиято помощ изработваме перуки за хора в нужда. За създаването на една перука отиват 2-3 коси близки по структура и цвят, а самото изработване е 300лева. Изработили сме и дарили 10 броя перуки.
Разработили сме и произвели 5 обучителни книжки в помощ на пациента. Важно е пациента да е информиран, да знае какво го очаква и да се подготви да мине през предизвикателствата. Тези обучителни материали са достигнали до много повече хора в нужда.

Кои се нуждаят повече от вашата подкрепа и кои го понасят по-лесно мъжете или жените?

Интересен въпрос. Всеки човек страда по свой начин от диагнозата и лечението без значение от пол, възраст, раса. Болката е за всички. Може би около 80% Арт Теарапияот пациентите на Дара Хелп са жени. Не защото мъжете не преживяват и не страдат, а защото се срамуват да не се покажат слаби. От детска възраст на момчетата им казваме, не плачи, ти си мъж, ти си силен трябва да се справиш. Мъжете най- често посещават семинарите по хранене- те не са символ на „слабост“. Имаме само един мъж, който дойде на арт- терапия рисуване с ръце. Дарили сме 3 мъжки перуки, което означава че и те страдат от загубата на коса, но не го признават.  Все още трябва много да се работи за преодоляване на стигмата от онкологичните заболявания, не само при мъжете, но и при жените.
От медиите направиха няколко репортажа за Дара- на пръсти се броят пациентките които имат смелостта да застанат с лицето си и със заболяването, да говорят открито за предизвикателството рак.

Само болни от клиники Валентина Цекова ли могат да ползват услугите на Дара Хелп или пациенти, лекувани в други болници?

Дара Хелп е отворена за всички пациенти, които имат нужда от подкрепа. Няма значение къде се лекуват, от кой град са и на какъв етап са от лечението. На всички можем да сме полезни и да намерят в Дара нещо което ще ги направи по-щастливи, могат да намерят приятели.
Смятам, че Дара е много полезна за хората които сега се сблъскват с диагнозата. С протегната ръка можем да им помогнем емоционално, физически и административно да преминат през този етап от живота им. Насочваме ги в системата- какви права имат, кое след кое следва, какво да очакват от лечението като странични реакции, как да си помагат сами.

Работите ли с протоколи на МТСП?

Да, работим с протоколи на МТСП. Имаме договор с фирма- наш партньор, който осигурява перуките и епитезите.

Планирате ли да разширите дейността и в други градове?

Това е наша мечта и се надявам да я осъществим. През тази година планираме да направим трети център в Бургас. За жалост за сега нямаме достатъчно финансов ресурс да обезпечим повече центрове.
През тази година планираме да стартираме он-лайн семинари по различни теми за градове в които пациенти могат да се самоорганизират- необходимо им е само място за среща с добра интернет връзка. Можем да включим и лекари, които да отговарят на техни медицински въпроси.
Активно ще работим да подадем ръка на повече пациенти от началото на тяхното заболяване и лечение. Съвместно с партньори, съмишленици и дарители ще осигурим оптимален брой обучителни семинари, инициативи и дарителски акции. Ще обогатим темите и индивидуализиране на обучителните материали предназначени за нашите пациенти.


Представяне
Невена Манолова е родена в София
Магистър-фармацевт Невена Манолова работи в областта на комплексната грижа за онкоболни пациенти над 15 години. Смята, че пациентът трябва да бъде поставен в центъра на медицинската грижа и работи за преодолява¬нето не само на физическите, но и на емоционал¬ните и социални трудности, съпътстващи диа¬гнозата. Социалната реинтеграция на пациенти, намиращи се в хронична фаза на заболяването и ре-адаптация към заобикалящата действител¬ност на тях и техните близки, е един от основни¬те приоритети.
Съосновател на Център – Грижа за пациенти с онкологични заболя¬вания Дара Хелп. Член на Център за защита правата в здравоопазването (ЦЗПЗ). Идеен носител и съосновател на онкологични клиники „ Доц. Д-р Валентина Цекова“.
Завършила е магистърската си степен по фармация в МУ София, има магистърски степени по Здравен мениджмънт, Социална фармация и Бизнес-администрация към Сиатълски университет, САЩ.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»