3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

Болници, прокурори, нов шеф в СБАЛО, морбили и ТЕЛК

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dАкценти в медиите от вчера и днес. Ръководството на МБАЛ Ловеч ще бъде дадено на прокуратурата, коментират медиите. Това стана ясно от изказване на здравния министър д-р Николай Петров пред БНТ. Състоянието на лечебното заведение е плачевно. Затънало е в дългове, има запорирани сметки, персоналът напуска, не работи дори аптеката. Проблемите се дължат на управлението, което е допуснало от години частна структура на територията на болницата. Тя не е имала сключен договор със здравната каса, но е ползвала този на болницата с касата, каза министър Петров.
Здравният министър Николай Петров обясни, че не е приел поста с идеята да уволнява директори на болници, но ще наложи строга финансова рамка и ще държи тя да се спазва. Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се раздели, заяви той и допълни, че ще бъде безкомпромисен към всички директори на лечебни заведения, сключили неизгодни сделки.
Професор Панайот Куртев поема управлението на онкоболницата в София, докато трае процедурата по избора за нов директор, след като досегашният Валентин Ангелов подаде молба за напускане, съобщават в повечето медии. Той депозира оставката си в резултат на оповестени данни от прокуратурата, от които става ясно, че ДАНС е открила злоупотреби с лекарства за 1,9 млн. лв. За периода 2013 - 2015 година Ангелов е провеждал обществени поръчки за доставка на лекарства. Директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани медикаменти на цени, по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Освен това от болницата са били плащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени.
Водещи специалисти на болницата обаче се възмутиха от обвиненията и заявиха, че са съшити с бели конци. В интервю пред bTV проф. Галина Куртева, началник на „Клиника по медицинска онкология” в УСБАЛО заяви: В болницата пациент досега не е получил по никакъв повод лекарство с изминал срок на годност, първо, защото това са тежкоболни, второ, защото това са лекарства, които са цитостатици – в момента, в който изтичат срок на годност не се знае какви ще бъдат нежеланите токсични прояви, и трето, защото няма как то да бъде заведено в аптеката и няма как да бъде платено от касата.
Вдигат с 14% средно заплатите на лекари и сестри в училища в София, както и в детските ясли и градини, информират от вестник 24 часа. Това предвижда колективният трудов договор, който беше подписан между Столичната община и синдикатите. Основната заплата на училищните лекари скача от 650 на 715 лв., на медицинските сестри - от 530 на 605 лв., а на педагозите - от 530 на 580 лв.
Заради работата при специфични условия на труд се увеличават и годишните отпуски на служителите в яслите. Лекари, сестри, инструктори по хранене и педагози в детските ясли вече ще имат право на 24 работни дни отпуск.
При придобиване на право на пенсия и прекратяване на трудовото правоотношение, служителите ще имат право на обезщетение в размер на 2 брутни заплати. Ако служителят е работил през последните 10 години в системата на ДЗУ, обезщетението е в размер на брутното възнаграждение за срок от 6 месеца.
В медиите широко се обсъжда подкрепата, която получиха лекари и персонал от „Бургасмед“, след агресивното поведение на пациент. По време на среща в лечебното заведение председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и зам.-председателят д-р Галинка Павлова са обсъдили обстоятелствата около случилото се и са изразили своето негодувание към деянието на 22-годишния пациент, нападнал лекуващите лекари и обслужващия персонал. "Агресията, насочена към медиците и персонала на МБАЛ "Бургасмед", е поредната проява на неприемливо и крайно осъдително поведение към медик. Зачестяващите случаи на насилие към представители на медицинското съсловие буди у нас крайно разочарование и недоумение", обясни д-р Грозев. БЛС е категоричен, че ще бъде непримирим в борбата срещу агресията към лекари и ще сезира всички отговорни институции за прилагане на законов инструментариум срещу насилието над медицински лица, пишат във вестник Стандарт. А от Нова телевизия допълват, че районният съд в Бургас е оставил за постоянно в ареста 22-годишния Кирил Нойков, който нападна лекари и охраната. Пред съда задържаният е заявил, че съжалява, но не очаквал алкохолът така да му подейства.
5 нови случая на морбили има от миналата седмица в Пазарджик, алармират от вестник Сега. Шефът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочва, че тези деца не са ваксинирани срещу морбили, заушка и рубеола. "Още по-неприятно е, че някои от тези деца имат записана ваксина, че са ваксинирани, а след като нямат антитела повече от 21 дни след поставянето на ваксината, значи ваксината не е поставяна", заяви проф. Кантарджиев.
Заради смъртните случаи от морбили Германия затяга законодателството за имунизация. Тя остава незадължителна, но се предвиждат глоби за родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране на децата си, съобщават от БНТ.
Днес Министерството на здравеопазването трябва да излезе с юридическо решение как да се процедира при създадения правен хаос с работата на ТЕЛК в страната, четем във вестник Сега. Лекарите от ТЕЛК настояват за писмени указания как да действат. Миналата седмица съдът отмени ключови текстове от наредбата за медицинската експертиза, според която се издават решенията за инвалидност на хората. Паднаха текстовете за максималния срок на ТЕЛК решенията (до 3 г.) и методиката за определяне на процента неработоспособност. От МЗ смятаха досега, че няма проблем и лекарите трябва да се водят по старите критерии при издаването на експертизи. Те обаче са твърде различни от сегашната методика и в настъпилата бъркотия лекарите предпочитат да преглеждат хората, но да не издават решения до изясняване на ситуацията.
„До понеделник здравното министерство ще има юридическо решение на казуса и ще ни уведоми по какъв начин да продължим работа. Не връщаме пациенти, но не издаваме и решения, когато човек има повече от едно заболяване за трайна неработоспособност, затова защото няма как да определим крайния процент. Ако човек е само с едно заболяване, например с изкуствена става, 50%, тогава издаваме решение, заяви в интервю пред Нова телевизия д-р Боряна Холевич.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»