Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

В. Грозев: Болниците затъват, а от това страда цялото общество

Болниците затъват, увеличават дълговете си. Искаме актуализация на бюджета, депозирали сме това становище към управителя на НЗОК. Това каза в предаването „Лице в лице” по БТВ, председателят на БЛС Д-р Венцислав Грозев.
Той допълни, че е съгласен, че политиците се страхуват от актуализация на бюджета, но това е единственият изход.
„Страда цялото общество, и пациентите, и хората, които работят в системата на здравеопазването. Това не може да продължава, трябва да се намерят средства”, каза още той.

Направленията също са недостатъчни, допълни д-р Грозев.
По думите му се случва се някакъв парадокс, който граничи с алогизма.
„Не е нормално и трябва да се даде отговор как миналата година при около 134,5 млн. средномесечно заплащане за болнична помощ през рамковия договор за 2017 г. постигната сума от 137,2, разбира се с прословутите 3% върху 133 млн. месечно и в следващия момент болниците изнемогват.
От нашите проучвания се оказа, че по т.нар. система за електронно бюджетно разплащане за месеците януари, февруари и март касата е платила за януари около 131, за февруари около 127 и за март 130. Това, което касата е разплатила чрез регионалните си структури на лечебните заведения за болнична помощ”.
Д-р Грозев каза, че разликата, която се получава в трите месеца – януари, февруари март, и това, което бюджетният отдел на касата им е дал, е около 16,5 млн..
Ако това е някакъв буфер, ако тези 16 млн. са буфер, защо се намираме в такава ситуация, пита председателят на БЛС.
„400 000 лв. в бюджетирането на „Пирогов” назад, над 700 000 лв.- в Пловдив, почти същата сума във варненските болници, в плевенската болница около 120 000 лв. месечно назад.
Това са приети обслужени болни, излекувани, дадено всичко, което е в състояние да даде лечебното заведение и в същия момент бюджетът е назад”.
Според д-р Грозев ръководителите на лечебните заведения са били принудени да подпишат т.нар. индивидуални договори, защото иначе няма да могат да изплатят трудовите възнагражденията на служителите и, ако не подпишат, системата се срива.
„Отново в първото тримесечие на новия рамковия договор се намираме в същата ситуация като предходните две години, за т.нар. „надлимитни средства”.
Над 215 млн. е задължението на касата към чуждестранните контрагенти, не по-малко от 180 млн. са в лекарства, 86 млн. в болнична помощ. Има известен преразход, макар и минимален и в извънболничната помощ.
Относно идеята на здравния министър да има болници, които да нямат лимити, председателят на БЛС каза, че най-добрият вариант е нито една болница да не работи в ситуация на лимит и да получи толкова, колкото е дала за пациентите.
По данни на ЕВРОСТАТ България е на първо място по доплащане - 60%.
След като нямате направление, на вас ви е необходима консултация, изследване, консуматив и си доплащате. Лекарствената ситуация е по същия начин, каза още той.
От години наред алармираме, че не е хубава тази битка лекар-пациент, няма победител, това нещо не трябва да се случва.

Маркирана като болници БЛС лимити

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»