Вход

Д-р Димитър Петров: Няма идиот в тази държава, който да даде лимит за ражданията

д-р ГрозевОт Българския лекарски съюз предупредиха, че НЗОК въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни и от съсловната организация отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми. Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за подписване на управителите на болнични заведения, има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1, заяви в предаването „Тази сутрин” по btv председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените.

До този момент не е имало понятие индикативна стойност, обясни д-р Грозев, като допълни, че индикативно значи прогнозно, наблюдавано. „Сега това се въвежда и ако има индикативни стойности относно медицински изделия и лекарствени продукти, там до известна степен стиковахме нещата, защото най-големият преразход на Касата в това отношение към Закона за бюджета е в лекарствената политика”, обясни д-р Грозев.

Д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК беше категоричен, че въвеждането на този термин не означава въвеждане на лимит за болниците, още по-малко както се спекулира за ражданията и каза: „Няма такъв идиот в тази държава, който да даде лимит за ражданията, които спадат с около 7-8 %. Ако се увеличават, ние с удоволствие ще ги платим”.

Промяната се  налага от това, че някои от тези дейности от Приложение 1, най-вече химиотерапията, се увеличават прогресивно и миналата година се качиха от 29 – 30 млн.лв. на около 33 – 34 млн.лв., заяви д-р Петров. По думите му има съмнения за злоупотреби, а химиотерапията е големият проблем.

На въпросът колко са завишени клиничните и амбулаторни пътеки в онкологията, д-р Грозев заяви, че по данни на БЛС и по това, което са подписали като договор с НЗОК обемът дейност, т.е. брой, прием и извършени дейности, особено завишение няма, а цялата разлика идва от лекарствата и от техните цени, които ще трябва да платим.

Завишаването на дейността в онкологията, това, което ние плащаме за пътеки и процедури, примерно 1 млн. лв., води след себе си лекарства за 4 млн.лв., обясни д-р Петров. Не е нормално да се повишат разходите за лекарства от 20 на 27 млн.лв., допълни д-р Петров, а съответно те са част от отчетените дейности. Изписват се по-скъпи терапии и по-високи стойности, по-големи количества, като част от тях се изхвърлят, обясни той. Става въпрос за по-добро планиране на използването на лекарствата, тъй като голяма част от медикаментите се дозират на килограм тегло, поради което остават неизползвани количества, каза още д-р Петров.

Подуправителят на НЗОК обясни, че индикативна стойност – това са дейности, които се наблюдават, когато има тенденция към надвишаване и здравната каса пише в самите правила, че просто уведомява изпълнителите, че има тенденция към надвишаване на стойностите, което не означава, че няма да се платят тези дейности.

Маркирана като БЛС лимити НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»