Вход

Скъсаната връзка между медици и полиция изкарва подсъдими от ареста

1Д-р Бойко Пенков, бивш заместник-министър на здравеопазването обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че в последно време виждаме една тежка вербална и физическа агресия към лекарите. Той предложи учените от БАН да направят една "бяла книга" на изчезващите професии, като е сигурен, че лекарската ще е на едно от първите места. Д-р Пенков заяви: „Навремето имахме прекрасни отношения с полицията, но сега тези отношения се счупиха. В зоопарка държат животните в клетки, за да предпазят хората. В болниците явно трябва да държим лекарите в клетки, за да ги предпазим от животните навън“. 

Според д-р Бойко Пенков агресията над лекари се дължи на загубата на цивилизационни придобивки. Медицинските, които се издават на подсъдимите и ги изкарват от ареста, той обяснява със скъсаната връзка между медиците и полицията.

Д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог и колега на пребитата в „Шейново” д-р Албена Гагова също беше гост в предаването и категорично заяви, че срещу насилието над медици ще помогнат ефективни присъди и призна, че има проблем и в медицинските, които лекари издават на подсъдимите. Д-р Андреева съобщи, че д-р Гагова се възстановява физически, а този случай преля чашата, защото тя беше пребита без причина. Според нея всеки ден има нападения над медицински лица. Бившият министър на здравеопазването каза: „Агресията е навсякъде. На улицата, в трамвая, в училище. Повечето от тези хора имат криминална биография. Въпросът е какво правят те на улицата? Какви са тези висящи дела по 10 години? Не може хора, които са убивали, пребивали, опожарявали да се разхождат свободно по улицата. Не трябва да си затваряме очите, че наши колеги издават експертизи на такива хора, че са тежко болни и невменяеми. Всички по веригата трябва да сме обединени - ние лекарите, полицията, прокуратурата и накрая съдът“.

Тази вечер отново ще има протест на пациенти в подкрепа на д-р Гагова от 18.30 ч. на входа на Южния парк в София. Тя беше нападната от баща на новородено – Владимир Стоянов, защото отказала да му предаде плацентата на бебето. Стоянов е с наложена мярка „Задържане под стража“ и в своя защита казва, че няма доказателства, че той е ударил лекарката.

Маркирана като лекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»