Вход

Спрете да вечеряте, ако искате да отслабнете

fat thinПроучване на изследователи от Училището по обществено здраве на Loma Linda University в Чехия установи, че времето и честотата на храненията играят съществена роля в увеличението или намалението на теглото.
Използвайки информация, получена от повече от 50 000 участници, изследователите установяват няколко зависимости, водещи до намаляване на индекса на телесната маса (БМИ): хранене само един или два пъти на ден; поддържане на глад до 18 часа; хранене на закуска; правене на закуската или обяда най-голямото хранене за деня.

Правенето на закуската на най-голямото хранене за деня води до по-значително намаляване на теглото, отколкото ако обядът е най-голямото хранене.
Повече от три хранения на ден водят до увеличаване на БМИ. Увеличение на теглото се регистрира и когато вечерята е най-голямото хранене за деня.
Като практическа стратегия за управление на теглото, д-р Хана Кахлева препоръчва закуска и обяд, прескачане на вечеря, избягване на леки закуски, правене на закуска на най-голямото хранене през деня и гладуване в следващите до 18 часа от денонощието.
Калева казва, че откритията потвърждават една древна хранителна максимума: "Закусвайте като цар, обядвайте като принц и вечеряйте като просяк".
Проучването, озаглавено "Честота и времето на хранене са свързани с Индекса на телесната маса", е описано от Гари Фрейзър, професор в LLU и директор на изследователската програма. Резюме от него е публикувано онлайн на 12 юли и целяит материал ще излезе в септемврийския брой на „Journal of Nutrition”.
Фрейзър заявява, че независимо от начина на хранене, средно има увеличение на теглото всяка година, до достигане на 60-годишна възраст. След 60-годишна възраст, повечето хора губят тегло всяка година.
"Преди 60-годишна възраст тези, които ядат калории по-рано през деня, са имали по-малко наддаване на тегло", казва Фрейзър, добавяйки, че след 60-годишна възраст същото поведение води до по-голяма загуба на тегло от средното.
Екипът използва техника, наречена линеен регресионен анализ, и коригира констатациите си, за да изключи демографските фактори и факторите за начина на живот, които биха могли да изкривят резултатите.

Източник: Материали, предоставени от Центъра за здравни науки адвентист на университета Loma Linda. Публикувани са в Science Daily. Заглавието е на ПРАВО&ЗДРАВЕ

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»