Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

За какво служат профилактичните прегледи

stetoscopeНяколко пъти ви писах за мои проблеми със здравеопазването. И за петгодишното ми лечение за ХОББ без да съм болен и за безхаберието на личната ми лекарка, която вече смених. Сега обаче съм крайно възмутен от т.н. профилактични прегледи, които са до голяма степен формални и не могат да открият опасни за човека заболявания. Това се случи и при нас със съпругата ми. Десетилетия ние най-съвестно правим тези прегледи и освен повишено кръвно налягане, което успешно овладяваме, нищо съмнително не се наблюдаваше.

Напоследък съпругата ми има повишена захар. Изненадващо новата лична лекарка ни изпрати на кардиолог. Той откри смразяващи здравни проблеми. Оказа се, че съпругата ми има сърдечна недостатъчност, а аз още три животозастрашаващи сърдечни заболявания, включително на границата за смяна на сърдечна клапа поради стеноза.
Затова питам аз. За какво служат профилактичните прегледи? Според мен почти за нищо. Защото в тях не са включени много важни теста като: определяне на С-реактивен протеин - биомаркер показващ наличието на възпалителни процеси в организма, тестове за основни причинители на атеросклерозата, тест за наличието на опасната аминокиселина хомоцистеин, тест за количеството на фибриноген, по-голямото му количество повишава риска от тромбози. Защо не се тества и гликирания хемоглобин независимо дали човек има захар или не?
Както Ви бях писал, аз съм физик, но след пенсионирането си задълбочено чета неконвенционални медицински списания. Това което се пише в тях е изумително, но както пишат там известни учени, обикновените лекари не признават съвременните методи за лечение и профилактика. В това се убедих и аз след разговор с кардиолога, който впрочем пушеше „като комин” в кабинета си. Той почти отрича допълнителното приемане, особено при сърдечна недостатъчност, на едно от най-важните вещества в човешкия организъм-CoQ10, наречено „автомобилната свещ” на всяка клетка. Прочее негов пръв изследовател е американския учен от български произход д.р Емил Г.Близнаков, чиято книга преведох но не можах да издам.
Кардиолога предупреди съпругата ми, че нейното сърце било два пъти по-твърдо от нормалното. Каквото и да означава това, той предложи и децата ни да направят ехография, защото тези сърдечни проблеми били наследствени. За важността на ехографските тествания на сърцето и не само на тях се убедих, когато предадох съветите на кардиолога на синът ми който работи в Европейската комисия в Брюксел. Той ми съобщи, че при задължителните прегледи, които изисква комисията да правят нейните служители, е включено ехография на сърцето, което той прави от много време. Има и още много тестове, които у нас не се извършват при профилактичните преглед.
Така, че изглежда у нас всичко, вкл. и в здравеопазването, е „на ужким”. Простонародно казано „за отбиване на номер”. А така ли трябва да е?
Още нещо. Преди 30 години всеки човек имаше здравна книжка в която се вписваха всички изследвания, заболявания и лекарства. Така, че и при който лекар да се отиде той, можеше да прецени здравословния статус на пациента. При днешното състояние на информационните технологии аз си мислех, че при смяна на личния лекар цялата медицинска информация за мен отива при новото ми джипи. Нищо подобно. При новото джипи всичко започва отново. Не разбирам защо е така. Всеки човек би могъл да има страница в сайта на Здравната каса, която да играе ролята на здравната книжка. При посещението при лекар, пациента като каже паролата и идентификационният си номер, лекаря ще влезе в страницата на пациента и ще получи нужната информация. Дори днес ЕКГ може да бъде в здравната страница в цифров вид. Защо не се прави това просто не знам. Може би джипитата са против, защото ще станат излишни.
Димитър Димитров

Коментари   

0 #6 Guest 31-07-2017 16:21
Г-н Димитров, прав сте за тези прегледи. В много случаи ги отчитат дори без да знаем. Никаква полза няма. Вярно е, че парите са малко, ама така и малкото се хвърлят на вятъра.
Цитиране
+2 #5 д-р Миндов 30-07-2017 20:26
Той е носталгик , живеещ със спомена за 14 дневни карти за морето и жигулата жадувана след 20 годишно чакане от мототехника.
Сега, на финала е само един кверулант.
Цитиране
+3 #4 д-р Миндов 30-07-2017 15:02
Затова, ако автора на писмото иска всичко да се покрива ще трябва да плаща и високи здравни вноски и/или кеш толкова колкото и германеца.Иначе не става. В момента Касата плаща сигурно към 1.4 милиарда лева само за лекарства от 3.3-те милиарда бюджет и продължава да вкарва все по скъпи лекарства. Съответно лекарския и сестрински труд остават все по-незaплащани и неактуализирани с години по принципа на скачените съдове. Тоест парите за лекарства изяждат все повече и повече заплащането на медицинския персонал, който си тръгва и утре пари за лекарства може и да намерят , но за лекари които да преглеждат и диагностицират заболяванията няма кой да дойде за левче-два на преглед вече. И доктори от КНДР няма да стоят тук. Затова е много странна тази политика при смешни здравни вноски да се гонят европейски стандартии...
Цитиране
+2 #3 д-р Миндов 30-07-2017 15:02
На всички трябва да е ясно,че в най-бедна държава в ЕС не може да покрива същия здравен пакет като на Германия нито да вкарва световните стандарти за лечение с такива смешни здравни вноски внасяни на ниво 10-20 евро. А и нито за децата се внасят здравни вноски , нито за пенсионери, които са главните и големи консуматори на здравни ресурси. Те не трябва да плащат социални осигуровки , но не и да са освободени от здравни. С такова страшно скъпо лечение не става по този начин - ще ми плащате лечението без да внасям нищо като принос за обществото. Това е егоизъм и социален аутизъм.
Цитиране
+3 #2 GP 30-07-2017 14:44
Г-н Димитров, здравето е безценно, но НЕ е без пари. Може и ЯМр и Ту маркери ежегодно....но с 20 пъти по- ниско заплащане на лекарския труд и консумативите от тези в ЕС това няма как да се случи. Имате 0.7 бр. годишно направления към специалист и х 5 лева за изследвания годишно. Това е, с което разполага "безхаберното" джипи. Дайте да дадем! Кагато му се дадат х Н броя направления за всичко и той от лекар се превърне в раздавач на направления ще разберете най-важното- че в България вече няма лекари!
Цитиране
+3 #1 д-р Г. Тодоров 30-07-2017 08:17
Отговор до г-н Димитров: уважаеми г-н Димитров, и лабораторните лекари се питаме защо така не са включени показатели , част от тях споменати от вас? Няма предвидени пари за това, най - кратко с бюджет от 77 млн лева за цялата страна и от тях около само 47 млн за лаборатория на 7 млн население, ви се падат по 7 лева на година, т.е. за профилактика има малко пари а изискуемия бюджет е най малко 148 милиона. За много от нещата сте прав, за други не сте, но главно защото не сте лекар.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно слънчево

30°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 28%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»