Вход

Отлагането на проблема с дълговете ще направи положението на болниците неспасяемо (видео)

КацаровОкончателната отмяна на Националната здравна карта от Върховния административен съд коментира по Телевизия Европа д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.
„ЦЗПЗ и Националното сдружение на частните болници атакуваха това постановление на Министерския съвет, като основният аргумент не е дали е обнародвано или не, а е принципното ни несъгласие с подобен тип здравна политика. Здравната карта по същество означава забрана за разкриване на нови лечебни заведения или нови отделения. Фактически това е забрана за инвестии. Откакто е въведена се стигна и до комични ситуации, че самото здравно министерство, закупувайки апаратура /като в русенската болница/ се оказва в невъзможност заради здравната карта да пусне функционирането на тази апаратура, т.е. самата държава не можеше да инвестира в здравния сектор, да не говорим за частните инвестиции в сектор, в който винаги се говори, че не достигат парите“, каза д-р Кацаров.

На фона на това да се приеме нормативен акт, който забранява инвестициите в този сектор е много погрешна политика, категоричен е председателят на ЦЗПЗ.
Основният мотив на бившия здравен министър Москов за въвеждането на Националната здравна карта, че по този начин ще се спре източването на НЗОК, д-р Кацаров не пожела да коментира, защото резултатите от неговата политика се виждат днес. Той обясни, че със забраната за разкриване на нови болници и отделения са искали да решат проблемите, създадени с въвеждането на лимитите, но се е завъртяла една порочна спирала, чиито резултати виждаме във Враца, Ловеч и др.
„Няма нищо по-добро от гледна точка на потребителя на медицинските услуги от това да има повече доставчици на такива услуги, да има възможността да избира от кой да получи тази услуга. Това е изключително позитивно за пациента в случая, позитивно е и за добрите болници, защото създавайки конкурентна среда наистина ще могат като предоставят по-добра медицинска услуга, да получат повече средства“, обясни председателят на ЦЗПЗ.
Дълговете в здравеопазването наближават 1 млрд. лева., но са отпуснати 400 млн. лева повече в бюджета на НЗОК за 2018 г. Д-р Кацаров обясни, че проблемът с дълговете не е от сега и има решение, но колкото по-дълго се отлага в един момент може да стане неспасяемо.
„Едно от решенията беше да се разреши приватизацията на лечебните заведения, защото както казва и министър Петров частните се управляват по-добре от държавните болници“, заяви д-р Кацаров.
За увеличението в бюджета на НЗОК за 2018 г. той сподели, че това е една добра новина и може да изиграе много позитивна роля, но ако заедно с това се премахнат и лимитите. Ако те се премахнат и с увеличението на средствата ще се постигне едно по-добро, по-справедливо заплащане и този ефект би се мултиплицирал, но ако останат ефектът би бил минимален, каза в заключение председателят на ЦЗПЗ.
Вижте целия разговор във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»