Вход

НЗОК ще плащат и лекарства извън позитивния лекарствен списък

париСлед решение на Надзорния съвет на здравната каса НЗОК ще може да плаща и процедури, при които приложените лекарства не влизат в позитивния лекарствен списък - листата с медикаменти, които се поемат изцяло или частично от касата, информират от вестник Труд. До момента болниците нямаше как да отчетат към НЗОК процедури, включващи медикаменти извън списъка. Казусът се отнася за монотерапии, прилагани в болнични условия.

По време на заседание на надзорниците от 3 юли сериозен дебат е предизвиквала идеята МЗ да организира централизиран търг за лекарствата. Срещу нея се е обявил представителят на синдикатите в съвета д-р Иван Кокалов, който е против "този, който плаща, друг да договаря вместо него". Според него болниците не трябва да участват в процеса по договаряне, а лекарствата да се заплащат директно на търговците на едро.

Отпада идеята на НЗОК касата да заплаща лекарствата директно на търговците на едро, а ще продължи да плаща на болниците, но след централното договаряне от страна на Министерството на здравеопазването.

Маркирана като МЗ лекарства НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»