Вход

Родители, внимавайте! Опасната игра ”Син кит” води до самоубийство

самоубийство16-годишно момиче от български произход се самоуби в САЩ заради опасната игра "Син кит". Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова коментира, че юношите са една от най-уязвимите групи, която може да посегне върху живота си.

"Тази игра е много груба манипулация на младите хора. Участието в подобни масови игри е много рисково. Не сме се сблъсквали с този проблем, което не значи, че го няма в България", обясни проф. Миланова пред Bulgaria ON AIR. Ролята на семейството, учителите и  обкръжаващата среда са много важни, поясни тя и посочи белезите, които сигнализират, че нещо се случва с детето ни. Юношите стават по-затворени, отдръпват се от близките си. Има знаци в начина, по който общуват с другите деца. Комуникацията в интернет също е от съществено значение - с какви хора и как общуват.

Проф. Вихра Миланова отбеляза, че е добре родителите да повишат вниманието си заради опасността от игри като „Син кит“ и да търсят причините за промяната в поведението на децата си. "Свидетели сме на увеличаваща се агресия и насилие, това е световна тенденция. Причините са социални, психологични и даже климатични. Температурните разлики в посока повишаване най-силно се отразяват на поведението на човека", сподели още специалистът.

„Син кит” е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руската социална мрежа „Вконтакте”. Играта има 50 нива и предполага изпълнение на задачи, които участникът получава от ментор и трябва да докаже, че ги е изпълнил, като публикува снимка или клип в социалните мрежи. Задачите се изпълняват в течение на 50 дни и включват самонараняване, изрязване на изображения на син кит с бръснарско ножче върху кожата, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в ранни часове, гледане на филми на ужасите, селфита на върха на високи сгради, строежи или парапети на мостове, изолация от обществото. На 50-тия ден се дава последната задача, която е за самоубийство, най-често на публично място. Така случаите са много трудни за доказване, тъй като детето може да скочи от високо или да се хвърли под влак или автомобил и станалото лесно да се приеме за случаен инцидент. В Русия има доказани едва 15 случая на самоубийства, свързани с играта, но се предполага, че жертвите реално са стотици. При отказ да изпълняват задачите децата са заплашвани с насилие или с убийство на техни близки, включително и със заплахи, че менторът знае IP адреса им и по-него може да открие къде живеят.

Маркирана като пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»