Вход

БЛС: Цинично! Излишък от недостига?

париНа 13 юли се състоя заседание на Парламентарната комисия по здравеопазване в Народното събрание, на което се изнесе отчет за изпълнението на бюджета на НЗОК, който демонстрира завидна финансова дисциплина,  спомогнала за реализиране на положително бюджетно салдо /т.е. излишък/ в размер на 1 624 400 лв. Точно този излишък, с който се гордее  НЗОК, е меко казано неприемлив за българските лекари и пациенти, е мнението на БЛС. Да се говори за „излишък”, отнесен към парите за здраве в хронично недофинансираната ни система, е цинично.

Тази сума е спестена от  здравните потребности на населението и косвено влошава здравния статус на българите. Икономиите на средства от публичния ресурс в здравеопазването са посегателство върху здравето на нацията! По Закона за бюджета на Здравната каса приходите трябва да са равни на разходите, т.е. не може да се реализира печалба, да се прехвърлят средства за следващата година и в края на календарната година бюджетът да е занулен,  както се изразяват финансистите.  В тази връзка  за УС на БЛС е непонятно защо Касата приключва с излишък. Още повече, че има неразплатени т. нар. „надлимитни дейности” в болниците за 2016 г. в размер на 34 млн.лв. Събират  се от ИИБМП, т. нар. „неоснователно получени суми” за надвишени  РС и има прехвърляне на суми за разплащане на лекарства от 2016 г. към  бюджета за 2017 г. В същото време, вместо да се разплатят тези реално извършени дейности, зад които стоят конкретни лица с решени здравословни проблеми, НЗОК гордо отчита излишък и вероятно прехвърля тази сума от 1 милион и половина към фиска на държавата.

От БЛС очакват, че  подобно ще бъде поведението на НЗОК и за бюджет 2017 година. Затвърди се порочната практика да се планира бюджет за здравни плащания с дефицит и да се прехвърлят плащания в следващата година. Така че погрешното планиране е  в основата на проблемите в системата, пораждащи растящото напрежение сред пациентите и недоволството сред лекарите. Вече е време за изработване на следващ бюджет на НЗОК и затова БЛС настояват за адекватен, отговарящ на потребностите здравен бюджет, без дефицити и който осигурява условия за мотивация на медицинските кадри да работят и да се развиват в родината си.

Маркирана като БЛС НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»