Вход

Фалшиви здравни книжки по морето за 25 - 30 лв.

здравна книжкаЗасечени са фалшиви здравни книжки на хора, работещи в курортите край Бургас, които са изобличени от експерти на Регионалната здравна инспекция. Става дума за два случая, при които фалшивите книжки лъснали по време на проверка на заведение за хранене.

"Има си тънкости в нашия печат, които са били пропуснати. Трудно се виждат, но ние си знаем и следим за тях", коментира д-р Вергиния Цанова от здравната инспекция в Бургас пред вестник Труд. Нарушителите посочили кой им е направил фалшификатите, проверяващите се свързали с лицето и си поръчали здравни книжки. Щом се убедили, че ще получат такъв "документ" с фалшив печат "на черно", те уличили имитатора. Измамникът е предаден на МВР.

Ментетата били с изключително високо качество, като разлика с оригинала почти нямало. Шефът на бургаската РЗИ д-р Паздеров категорично отхвърли вероятността някой от подчинените му да е замесен в черната търговия. Удостоверенията за работа в ресторанти и обекти за бързо хранене се търгуват за около 25 - 30 лева. За истинска здравна книжка са необходими серия от изследвания и една седмица време, а фалшивата се вади веднага. Документът е лесен за имитация - необходими са три печата и три подписа, които да се водят на съществуващи лекари.

Здравните власти обявиха вчера резултатите от едноседмичните проверки в Бургас, Добрич и Варна. От общо проверени 261 обекта в трите области, издадените актове са 17. От тях само в Бургаско проверките са 49 с 12 акта. Във Варна от 47 проверки има само 2 акта, а 3 са актовете в Добрич, като там са проверени 175 обекта. Данните сочат, че нарушенията са в около 5% от обектите. Инспекторите са следили стриктно как се бутилира водата, за здравни книжки, дезинфектанти и пушене на закрито. Сред по-фрапиращите нарушения са липса на замрежване на прозорци на детските лагери, което е предпоставка за разпространение на малария. Издадените актове от БАБХ за трите области са общо 20. Те са за нерегламентирани обекти, неспазване на хигиенните изисквания, неетикиране и липса на произход на храните.

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»