Вход

Пияни и дрогирани шофьори да си плащат кръвните проби

изследванеМинистерството на вътрешните работи с промени в Закона за движение по пътищата, публикувани за обществено обсъждане, предлага шофьорите, употребили алкохол, да плащат сами кръвното изследване в болницата. Новите текстове в закона предвиждат ако шофьорите откажат да платят, КАТ да не им връща книжката. Новата порция промени в Закона за движение по пътищата е поредната, с която се прави опит да се затегне контролът по пътищата, пишат от actualno.com. Те обаче едва ли ще влязат за гласуване в парламента преди септември.

Другата промяна е, че ако при проверка се установи, че шофьорът има повече от 1.2 промила алкохол в кръвта си, полицаите ще ходят с него в болницата за изследване. Според Наказателния кодекс при такива стойности водачът подлежи на наказателна отговорност и трябва да бъде разследван от прокуратурата. Шофьорите ще си плащат за изследването в определени случаи, става ясно от законовите промени - когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила или пък тестът отчете наркотици, или ако шофьорът откаже да бъде проверен с дрегер. В останалите случаи разходите се поемат от бюджета на институцията, назначила изследването.

Подобни изследвания се правят само в определени болници, а резултатите се връщат в МВР. В София това са Окръжна болница и ВМА. В момента едно кръвно изследване в Окръжна болница струва 55 лв. Цената на теста за наркотиците, който се прави само във ВМА, е между 100 и 300 лв. в зависимост от това какъв наркотик се търси. Насоката на изследването би трябвало да се даде още при полевия тест от МВР. В ценоразписа на ВМА е отбелязано, че изследването за кокаин е 60 лв., а това за амфетамини - 70 лв.

Маркирана като лаборатории

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»