Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Д-р Неделчо Тотев: Общинското здравеопазване бавно загива

д-р ТотевД-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, коментира по БНР по повод съобщенията за утежненото финансово състояние на болниците в страната, че общинското здравеопазване е загърбено и бавно загива.  
„Не само, че е в ъгъла. То просто вече е извън терена, извън игрището. Това са години наред комулиране на неудачи, несвършени неща. Ние сега берем плодовете на тези дългогодишни опити на различни правителства, на различни опити с действие или бездействие“, заяви д-р Тотев и обясни, че процесът е започнал още през 2006 г. и продължил през 2010 г., когато заради лобистки интереси се увеличават цените на клиничните пътеки в кардиологията за сметка на намаляване на клиничните пътеки, по които се работи масово в общинските болници като пневмонии, пиелонефрити и други чести заболявания.

„Младите лекари са в унизително състояние. Бяхме длъжни да вдигнем заплатите на сестрите, защото санитарите ги застигаха след повишаването на минималната заплата. Вдигайки на сестрите, младите лекари ставаха с по-ниски заплати... Ние имахме справка за трудовите разходи от 23 болници от 39-40 наши членове, защото останалите колеги вече са в една апатия“, съобщи председателят на Сдружението на общинските болници. Стандартите за качество, които са неприложими за много болници у нас, също са изправили общинското здравеопазване пред колапс според него:
„Байракът на качеството се вее отдавна и под него се събира много голяма армия, която иска да се разправи с конкретни неща. Когато ти развееш този байрак, той на всички гали ухото, защото кой не иска качествена медицина? Но няма как да е всичко идеално, когато държавата има един определен ресурс. Този ресурс, когато ти си завишил изискванията и болницата има двама лекари или трима, които стандартно могат да изпълнят една дейност, а ти искат пет...  За нивата също казаха: Ако нямаш това изискване, ти работиш само първо ниво и на общинските болници им остана онова малко пространство, на което да работят – първо и второ ниво."
Темата за приватизацията не стои на дневен ред според д-р Тотев, който е убеден, че има адекватен модел, който да гарантира качествено здравеопазване на територията на цялата страна:
„Кой да приватизира и кои болници да приватизира? Приватизацията е една тема, която сигурно ще дойде на дневен ред, но когато се стабилизира самата система на здравеопазване. Другото е да фалираш умишлено една болница, за да я вземеш и после да я направиш всичко друго, но не и болница“, категоричен е той.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно слънчево

30°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 28%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»