Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Още един монополист налази болниците

апФирма, представяща се за единствена в бранша, изпраща серия от заплашителни писма до болниците страната, с които иска да задължи лечебните заведения да и заплащат за наличието на телевизори в стаите на болните. Фирмата не се интересува колко телевизора има, нито кои телевизионни програми се излъчват. Единствено иска да знае колко легла има болницата, която информация болницата трябвало да декларира пред нея. В противен случай заплашват със санкции, които щели да бъдат наложени от министъра на културата или упълномощено от него лице.

Според писмата фирмата е „единствената, лицензирана у в България за колективно управление на права върху звукозаписи и музикални видеозаписи и представлява огромен по обем репертоар на български и чуждестранни музикални продуценти и артист-изпълнители”.
Аргументът да се искат пари от болниците е публичното изпълнение на музикални записи, осъществявано от телевизорите в болничните стаи. В крайна сметка, ако таксата бъде наложена тя ще бъде платена от пациентите, но въпросът не е само в това.
Болницата не печели от излъчването на кабелна телевизия на лежащо болни, нито привлича повече пациенти с това, че в стаите има телевизори, както не привлича пациенти с това, че в стаите има легла, прозорци и санитарен възел. Болницата не е хотел, нито ресторант или кабаре. Алчността на някои направо ги е профанизирала щом може да им хрумне да третират болницата по този начин.
Болницата може да показва телевизионни програми по два начина – срещу заплащане на кабелен оператор или посредством безплатно излъчваните в ефира цифрови програми на няколко национални телевизии. И в двата случая авторските права вече са платени от компаниите излъчващи програмите.  
Арогантността на служителите на въпросната фирма и неприкритите заплахи за административна разправа с непослушните, може да се обясни само с явната подкрепа на някой в администрацията на министерството на културата. Някой вече са се подали на рекета. Други още умуват. Интересно е какво мисли МЗ.

Коментари   

0 #1 Guest 07-08-2017 19:59
И фирмата да не е Мюзик аутор, на Армутлиева, преведено от турски - Крушарева!?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно слънчево

30°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 28%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»