Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Новаторско устройство лекува органи с едно докосване

Изследователи от Медицинския център на Уестърнския държавен университет в Охайо и от колеж по инженерство в Охайо са разработили нова технология за тъканна нанотрансфекция (TNT), която може да генерира всеки вид клетъчен тип за лечение в рамките на собственото тяло на пациента. Тази технология може да се използва за възстановяване на увредената тъкан или възстановяване на функциите на стареещата тъкан, включително органи, кръвоносни съдове и нервни клетки.Изследователи от Медицинския център на Уестърнския държавен университет в Охайо и от колеж по инженерство в Охайо са разработили нова технология за тъканна нанотрансфекция (TNT), която може да генерира всеки вид клетъчен тип за лечение в рамките на собственото тяло на пациента.

Тази технология може да се използва за възстановяване на увредената тъкан или възстановяване на функциите на стареещата тъкан, включително органи, кръвоносни съдове и нервни клетки.
Резултати от изследването за регенеративна медицина е публикувано в списание Nature Nanotechnology.
"Използвайки нашата нова технология за наночип, ранени или компрометирани органи могат да бъдат заменени. Ние показахме, че кожата е плодородна земя, където можем да израснем елементите на всеки орган, който намалява", каза д-р Чандан Сен , директор на Центъра на Охайо за регенеративна медицина и клетъчни терапии, които съвместно с Л. Джеймс Лий, професор по химично и биомолекулно инженерство в Института по козметология в Охайо, ръководят изследването .
Изследователите са изследвали мишки и прасета в тези експерименти. В проучването изследователите са успели да препрограмират клетките на кожата да станат съдови клетки в тежко ранени крака, които нямат кръвен поток. В рамките на една седмица в кръвта се появиха активни кръвоносни съдове, а през втората седмица крайникът бе спасен. В лабораторните тестове тази технология също така показа, че препрограмира клетките на кожата в живото тяло в нервни клетки, които са инжектирани в мозъчно-пострадали мишки, за да им помогне да се възстановят от инсулт.
"Това е трудно да си представим, но е постижимо, работи успешно около 98% от времето." С тази технология можем да превърнем клетките на кожата в елементи на всеки орган само с едно докосване. Чипът не остава с вас и започва препрограмирането на клетката.Нашата технология поддържа клетките в тялото под имунното наблюдение, така че имуннота подтискане не е необходимо ", каза Сен, Който също е изпълнителен директор на Центъра за цялостни рани на Охайо.
TNT технологията има два основни компонента: Първият е чип, базиран на нанотехнологии, предназначен да доставя товари на възрастни клетки в живо тяло. На второ място е проектирането на специфични биологични товари за преобразуване на клетки. Този товар, когато се доставя с помощта на чипа, превръща една възрастова клетка от един тип в друг, каза първият автор Даниел Галего-Перес, асистент по биомедицинско инженерство и обща хирургия.
TNT не изисква никакви лабораторни процедури и може да се прилага в мястото на грижа. Процедурата е и неинвазивна. Товарът се доставя чрез включване на устройството с малък електрически заряд, който пациентът едва усеща.
- Концепцията е много проста - каза Лий. "В интерес на истината, ние бяхме дори изненадани от начина, по който работи толкова добре. В моята лаборатория ние продължаваме да се опитваме да разберем механизма и да направим още по-добри резултати.
Изследователите планират да започнат клинични изпитвания през следващата година, за да тестват тази технология при хората, каза Сен.
Финансирането за това изследване беше осигурено от Лесли и Абигейл Уекснър, Център за регенеративна медицина и клетъчни терапии в Охайо и Центъра за наука и инженерство в  в Охайо.
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=tMQ51Kj2tS0
Източник:
Материали, предоставени от Медицинския център на Държавния университет в Охайо

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно слънчево

30°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 28%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»