Вход

Млада жена с увреждания ще съди държавата (видео)

инвалидиМлада жена с увреждания ще съди държавата за дискриминация. Цяло лято Грета Аспарухова от Бургас се бори с институциите, за да ги убеди, че и трудноподвижните хора имат право да ходят на плаж, информират от bTV. На Централния плаж в Бургас пътека води до частен плаж, а шатрите са само за гости на близкия хотел. Другата пътека спира по средата на пясъка. В края на лятото на Северния плаж в Бургас се забелязват нововъведения – тоалетната за хора с увреждания е отключена, макар и неизползваема, а близо до пътеката е поставен един чадър, запазен за хора в неравностойно положение. Осигурени шезлонги няма.

"Някой е решил и е забол един чадър в нищото. Как да се стигне до този чадър? Това е проформа нещо си, но не е достъпност и е абсурдно, даже е подигравка това", коментира Грета Аспарухова.
В другия край на плажа, близо до паркинга, от някогашната дървена скара няма и следа. Останали са счупени бетонни плочи. Спасителят Петър Петров разказва, че човек с увреждания не може сам да мине оттам. Ако пита за придружител, той отива и му помага.
В Поморие, посещавано от много хора с увреждания заради балнеосанаториумите, достъп до плажа за тях също няма. Някои от концесионерите мислят, че са направили плажовете достъпни, но това не е така.
„Достъпност е да мога аз сама от мястото, където започва пясъка, да се кача на рампа, да стигна до мястото с шезлонг без проблем, да имам достъп до тоалетна без проблем”, каза Грета.
Концесионерът на плаж Николай Димитров заяви, че зависи от терена на съответния плаж и не би трябвало да представлява трудност, но все пак е въпрос на лична преценка.
От Министерството на туризма препоръчват доизграждането на пътеки, но без критерии за достъпност не е ясно ще има ли полза от тях.
Когато се опитва да стигне до пясъка, Грета среща доста трудности и обяснява:
"Трябва да е с чужда помощ и трябва да се издърпа количката назад, защото напред ще се забие в този праг и ще се обърне, няма как да стане. А и тук доколкото разбрах навътре не стига до никъде пътеката, в смисъл не стига до плажа, а до заведенията."
Грета ще съди държавата, защото:
„Държавата прекали с всичко, с това да ограничава хората с увреждания, ние имаме конституционното право да бъдем навън, да стъпваме на плажа, да стъпваме на улицата. На 99% на хората това право им е отнето. Нито могат да излязат от домовете си, нито да стъпят на улицата, а плажът е мираж.”
инвалидиНа един от гръцките плажове въпросът е уреден, като освен табела с указания на български, има специална количка за инвалиди /на снимката/. Тя е пластмасова, пригодена хората да бъдат на плажа и дори да влизат във водата. Всичко е абсолютно безплатно и направено така, че нуждаещите се да могат да се придвижат спокойно и напълно сами без помощта на спасител или някой друг, който да ги придружава.

Повече подробности вижте във видеото:

Маркирана като съд увреда ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»