Вход

Заради лобита болница "Св. Иван Рилски" няма договор за кибернож

киберножОт НЗОК съобщиха, че от здравната каса са платени само 11 случаи на лечение с кибернож от 1 април до края на юли тази година на стойност 99 000 лв. Болниците с договор с касата за това лечение са три - държавната "Св. Георги" в Пловдив и частните "Уни Хоспитал" в Панагюрище и "Аджъбадем-Сити Клиник" в София, пишат във вестник Сега. За сравнение за първите 6 месеца на 2015 г. - последната, в която НЗОК не плащаше по тази пътека, тъй като у нас все още не беше купена необходимата апаратура, държавата е платила 225 000 евро за лечение на 26 пациенти в чужбина.

Данните са от април, тъй като в началото на тази година и през миналата касата е плащала по друг механизъм - за пътека "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания". От 1 април с влизането в сила на рамковия договор за 2017 г. пътеката е разделена на две - "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания" и "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания - роботизирана с кибернож". Разликата е и в цената - за първата се плаща по 4500 лв., а за втората - 9000 лв. Кой по коя пътека ще работи, зависи от самата апаратура - по-евтината е "в случай, че пациентът се облъчва с линеен ускорител", а по-скъпата - "в случай, че пациентът се облъчва с роботизирана стереотактична радиохирургия с линеен ускорител". По първата договори имат 14 болници, а платените случаи са 142 от април до август.
Промяната в условията е и причината договор за кибернож да няма най-известната апаратура у нас - тази в столичната държавна университетска болница "Св. Иван Рилски". Процесът по купуването ѝ продължи години и през септември 2015 г. линейният ускорител беше официално открит от премиера Бойко Борисов. Според директора на болницата д-р Дечо Дечев "Св. Иван Рилски" няма договор за по-скъпата пътека заради лобизъм. Апаратурата в лечебното заведение извършва същите дейности и не е на по-ниско ниво от апаратите на другите 3 болници, които имат договори, но не е ясно защо те получават по 9000 лв. за дейността, а "Иван Рилски" - по 4500 лв., твърди той.
"Кибернож" е търговска марка, такъв у нас има само един - този в "Св. Георги" в Пловдив. В "Аджъбадем" и в "Уни Хоспитал" апаратите са като нашия, но те са частни болници и имат лобита", каза д-р Дечев.
От столичната здравна каса, която сключва договорите за София, казаха, че "Иван Рилски" не е кандидатствала за договор по пътеката за кибернож.

Маркирана като болници апаратура

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»