Вход

Аптеките заплашват да спрат лекарствата по НЗОК от 1-ви до 15-ти ноември

getovПредседателят на Българският фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обяви, че ако НЗОК отново отложи плащанията на аптеките за следващата година те ще спрат да дават лекарства реимбурситани от касата. „Между 1 и 15 ноември тези, които се вслушат в нашия съвет, няма да обслужват здравноосигурени лица, през този период пациентите няма да могат да получават лекарствата си”, обясни председателят проф. Илко Гетов пред БТВ.
„Зад сухите цифри в тези доклади обикновено стоят излекувани пациенти и спасени човешки животи, които институциите винаги пропускат”, посочи Деян Денев, директор на ARPharM.

Изявленията са дадени по повод на доклад на Кирил Ананиев – заместник финансов министър и Председател на Надзорния съвет на НЗОК. Според доклада 35 милиона лева за лекарства за домашно лечение ще се платят догодина на аптеките.
В доклад на председателя на Надзора на Касата пише, че сред причините за преразхода е изключително неефективна, дори липсваща система за контрол върху разходите на лекарства.
Договарянето между фирмите и Касата за отстъпки от цените на лекарствата е непрозрачно. Тази година то ще върне във фонда 130 милиона лева. За догодина обаче сумата е под въпрос. Утре се очаква заседание на Надзорния съвет на касата. Ще се обсъжда кризисен план.
В доклада, обаче не се казва, че авторът му Кирил Ананиев, през всички години е неизменен Председател на НС на НЗОК и заместник финансов министър, а за 3 месеца и служебен министър. Той самият носи ли някаква отговорност за иначе верните констатации в доклада му?
И планирането на бюджета на НЗОК и правилата за реимбурсиране и правилата за договаряне на отстъпки са минали през одобрението на министерството на финансите. То не само, че не е било безгласен наблюдател, но в повечето случаи двигател и инициатор на приетите правила.

Маркирана като лекарства аптеки НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»