Вход

Д-р Грозев: Пак ли ще въвеждаме тази отвратителност - надлимитна дейност? (видео)

ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев коментира пред bTV информацията, че децата ще трябва да плащат при посещенията си при общопрактикуващите лекари. Той посочи, че към момента държавата не заплаща пълния размер на вноските за 9 групи лица, които осигурява и според него общопрактикуващите лекари имат право да поставят този въпрос.
„Най-големите консуматори на медицинска услуга са децата и възрастните хора. Когато в медиите излезе, че децата трябва да плащат на общопрактикуващите лекари, не звучи добре.

На практика в момента държавата плаща 60% от таксите за децата. Проблемът с педиатрите вече съществува, броят им намалява“, коментира д-р Грозев и сподели, че разбира мотивите на общопрактикуващите лекари.
„И чакаме отново да видим пак ли ще плануваме бюджет с дефицит на НЗОК, пак ли българските лекари със своята дейност ще заплащат за лекарства, за медицински изделия, пак ли отново ще въвеждаме тази отвратителност – съжалявам за израза – на понятието надлимитна дейност“, коментира председателят на БЛС и допълни, че не е нормално да има желание от даден пациент, включително да бъде приет, лекуван, излекуван, изписан, а след това на лечебното заведение да не се плати, защото той е извън лимита.
„Кой е той? Кой е този човек, който определя едно такова поведение спрямо лечебните заведения за болнична помощ“, попита той.
Д-р Грозев коментира и проблема с липсата на направления.
„Отново ли ще говорим за липса на направления? Отново ли ще поставим българските общопрактикуващи лекари специалисти в извънболничната помощ в ситуацията да се обясняват с пациентите си? И без вина да се чувстват виновни. Да знаят, да могат, да искат да го приложат, а следващия момент да се окаже, че не могат, защото не от незнание, невъзможност и липса на медицинско образование и компетентност, а от това, че няма направления, няма пари или нещо друго“, каза той.
Вижте целия разговор във видеото:

Маркирана като БЛС НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»