Вход

Светът изчерпва антибиотиците, потвърждава доклад на СЗО

Повечето от лекарствата, които понастоящем са на клиничната поточна линия, са модификации на съществуващите класове антибиотици и са само краткосрочни решения. В доклада са намерени много малко потенциални възможности за лечение на тези устойчиви на антибиотици инфекции, идентифицирани от СЗО, които представляват най-голямата заплаха за здравето, включително и устойчива на лекарства туберкулоза, която убива около 250 000 души всяка година.

"Антимикробната резистентност е световна здравна авария, която сериозно застрашава напредъка в съвременната медицина", казва генералния директор на СЗО. "Необходима е спешна нужда от повече инвестиции в научноизследователска и развойна дейност за резистентни към антибиотици инфекции, включително туберкулоза, в противен случай ще бъдем принудени да се върнем към времето, когато хората се страхуват от обикновени инфекции и рискуват живота си от лека хирургия".

В допълнение към мултирезистентната туберкулоза СЗО е идентифицирала 12 класа приоритетни патогени - някои от тях причиняващи често инфекции като пневмония или инфекции на пикочните пътища - които са все по-устойчиви на съществуващите антибиотици и спешно се нуждаят от нови лечения.

Докладът идентифицира 51 нови антибиотици и биологични вещества в клиничното развитие за лечение на приоритетни антибиотично резистентни патогени, както и на туберкулозата и понякога смъртоносната диария на инфекцията Clostridium difficile.

От всички тези кандидатстващи лекарства обаче само 8 са класифицирани от СЗО като новаторски лечения, които ще добавят стойност към сегашния арсенал на антибиотичното лечение.

Съществува сериозна липса на възможности за лечение на резистентни към лекарства М. туберкулоза и грам-отрицателни патогени, включително Acinetobacter и Enterobacteriaceae (като Klebsiella и E.coli), които могат да причинят тежки и често смъртоносни инфекции, които представляват особена заплаха в болници и домове за възрастни.

Съществуват и много малко перорални антибиотици, но това са основни формулировки за лечение на инфекции извън болници или в ограничени ресурси.

"Фармацевтичните компании и изследователи трябва спешно да се съсредоточат върху новите антибиотици срещу някои видове изключително тежки инфекции, които могат да убият пациентите в течение на няколко дни, защото нямаме линия на защита", казва д-р Сузане Хил, директор на отдела за основни лекарства в СЗО ,

За да се противопоставят на тази заплаха, Световната здравна организация (СЗО) и Инициативата за наркотиците за пренебрегвани заболявания (DNDi) създадоха Глобалното партньорство за научни изследвания и развитие (известно като GARDP). На 4 септември 2017 г. Германия, Люксембург, Холандия, Южна Африка, Швейцария и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и Wellcome Trust обещаха повече от 56 милиона евро за тази работа.

"Изследванията за туберкулоза са сериозно недостатъчни, като само два нови антибиотици за лечение на резистентна към лекрства туберкулоза са достигнали пазара на повече от 70 години", казва д-р Марио Равильоне, директор на Глобалната програма за туберкулоза на СЗО. "Ако трябва да приключим с туберкулозата, спешно се нуждаем от повече от 800 милиона щатски долара годишно за финансиране на изследвания за нови лекарства против туберкулоза".

Но новите терапии сами по себе си обаче няма да са достатъчни за борба с опасността от антимикробна резистентност. СЗО работи със страни и партньори за подобряване на профилактиката и контрола на инфекциите и за насърчаване на подходящото използване на съществуващи и бъдещи антибиотици. СЗО също така разработва насоки за отговорно използване на антибиотици в сектора на човека, животните и селското стопанство.

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»